Trećina Srba ima iskustvo s korupcijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2010, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trećina Srba ima iskustvo s korupcijom

BEOGRAD -

Svaki treći građanin Srbije imao je indirektno iskustvo sa korupcijom, dok je 13 odsto priznalo da je dalo mito, rezultati su trećeg ciklusa istraživanja "Korupcija u Srbiji" koje je danas predstavljeno u Medija centru.

Istraživanje je, takođe, pokazalo da građani mito najčešće daju lekarima (57 odsto), policajcima (26 odsto), a zatim službenicima u državnoj administraciji, 13 odsto, dok je prosečna vrednost mita 255 evra, što je više nego u oktobru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 2009. kada je iznosila 164 evra i u martu ove godine, 169 evra.

"Kada je reč i zdravlju i zapošljavanju, građani su na sve spremni, što je donekle i normalno u tranzicionim društvima", rekao je član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković.

Prema njegovim rečima, poseban problem predstavlja to što su građani previše naviknuti na korupciju i sada je smatraju delom "političkog folklora".

Istraživanje "Korupcija u Srbiji - istraživanje o percepciji i iskustvima građana", sproveo je "Medijum Galup" oktobra 2010. u okviru UNDP projekta Podrška institucijama u borbi protiv korupcije i sprovođenju Nacionalne strategije Srbije za borbu protiv korupcije.

Rukovodilac programa UNDP Jelena Manić ukazala je da podaci istraživanja pokazuju da je većina ispitanika, koji su platili mito, to uradilo jednom (63 odsto), a 25 odsto njih su platili dva puta. Osam odsto ispitanika odgovorilo je da je mito dalo tri puta, dok je tri odsto priznalo da je dalo mito četiri i više puta.

Manić je rekla da zabrinjava činjenica da su građani čak u 85 odsto slučajeva sami nudili mito zbog čega bi, kako je rekla, trebalo da bude sproveden veći broj preventivnih mera prema građanima.

Lideri u borbi protiv korupcije, kako smatraju građani koji su učestvovali u istraživanju, treba da budu vlada i policija, ali istovremeno je u percepciji građana zabeležen rastući trend o nedostatku političke volje u borbi protiv korupcije.

"Nivo korupcije nije opao i paralelno sa merama prevencije više se treba orijentisati na sprovođenje kaznenih mera", kazala je Manić.

Stalni predstavnik UNDP Vilijam Infante rekao je da je istraživanje pokazalo izvesna poboljšanja, ali i neke negativne trendove, a pozitivni, kako je rekao, pre svega se odnose na sprovođenje zakona iz oblasti korupcije.

"Pozitivno je to što je kod građana porasla svest o borbi protiv korupcije i pozitivan trend kod stavova građana o policiji", dodao je Infante.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.