Treći svetski rat do kraja decenije?

Izvor: B92, 19.Maj.2023, 19:55

Treći svetski rat do kraja decenije?

Britanski ministar odbrane Ben Volas upozorio je da postoji pretnja šireg globalnog sukoba do kraja decenije.

On je tražio da se donese jasan plan da se britanska izdvajanja za odbranu povećaju na 2,5 odsto BDP-a.

"Do kraja decenije svet će postati opasnije, nestabilnije mesto i odbrana će biti sve važnija za očuvanje naših života", rekao je Volas.

On je podvukao rizik od šireg konflikta sa Rusijom, pretnju koju predstavlja "uspon Kine" i porast ekstremizma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Africi. Ministar odbrane naveo je u izjavi za "Fajnenšel tajms" da smatra da predstoji konflikt, a tek će se videti da li će on biti "vruć ili hladan".

"Predstoji konflikt sa velikim brojem plaćenika širom sveta. Moramo da budemo spremni za to", izjavio je Volas.

Ministar odbrane zatražio je od kancelara Džeremija Hanta da odredi rok u kojem će budžet za odbranu biti podignut sa 2,1 odsto do 2,5 odsto BDP-a. U budžetu za mart Hant je obećao dodatnih 11 milijardi funti za Ministarstvo odbrane u narednih pet godina, a ukazao je na nameru vlade da dugoročno podigne ta izdvajanja na traženih 2,5 odsto, ali nije naveo u kom vremenskom roku.

Britanski budžet za odbranu značajno je umanjivan od rekordnih sedam odsto BDP-a koliko je iznosio sredinom pedesetih godina prošlog veka. Volas je obezbedio nekoliko jednokratnih finansijskih injekcija od 2019. godine, ali najveći deo toga utrošen je na velike projekte poput novih podmornica predviđenih da nose naoružanje za nuklearno odvraćanje, dok je dnevni budžet odbrane i dalje ostao tanak.

Kako bi se izdvajanja povećala na 2,5 odsto BDP-a do kraja decenije, to će zahtevati dodatnih 14 milijardi funti 2029/30. i još 42 milijarde funti tokom pet godina naredne vlade, pokazala je analiza Britanskog kraljevskog instituta združenih snaga. Volas je istakao da su od svih službi, vojsci najpotrebnije hitne investicije, dodajući da zaostaje 15 godina i mora da bude modernizovana.

On kaže da želi da promeni odnos vlade prema budžetu za odbranu na koji se gleda kao na "kantu" iz koje može da se zahvati za druge potrebe, ali odbija pozive da promeni svoju odluku o smanjenju britanskih vojnih snaga za 9.500 vojnika, svodeći oružane snage na 72.500 vojnika, najmanje još od ere Napoleona. On smatra da će nove tehnologije omogućiti da se s manje ljudstva postignu značajni efekti.

U razgovoru za "Fajnenšel tajms" posle sastanka sa nemačkim kolegom Borisom Pistorijusom, Volas je pohvalio odluku Nemačke da poveća budžet za odbranu za 100 milijardi evra, smatrajući da je to važna poruka o potrebi većih izdvajanja za modernizaciju vojske i za Britaniju.

Govoreći o Ukrajini, Volas je rekao da su kijevske snage dobro pripremljene, opremljene i veoma motivisane da počnu ofanzivu, ali je upozorio da zapadni saveznici ne treba na to da gledaju kao na "još jedan udar" koji će okončati konflikt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.