Treći Pres medija samit

Izvor: RTS, 31.Okt.2012, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treći "Pres medija samit"

Štampanim medijima potrebna regionalna integracija, zaključeno na trećem "Pres medija samitu" u Beogradu. Mediji u lošoj situaciji, ocenjuje glavni urednik "Vremena" Dragoljub Žarković. Bivšim jugoslovenskim republikama ne treba "novo bratstvo i jedinstvo", već regionalna intregracija, kaže glavni urednik "Novosti" Manojlo Vukotić.

Na trećem "Pres medija samitu" održanom u Beogradu ocenjeno je da je u štampanim medijima neophodna regionalna integracija i predloženo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se osnuje Balkanska asocijacija medija.

U regionu ne treba da postoje granice kada je u pitanju saradnja medija, smatra generalni direktor Adrija medija Aleksandar Tojč i dodaje da sve države u regionu treba da sarađuju bez problema jer je to pitanje efikasnosti.

Tojč je podsetio da Adrija medija posluje u Beogradu, Ljubljani i Zagrebu i da ta saradnja dobro funkcioniše.

Glavni urednik nedeljnika Vreme Dragoljub Žarković ocenjuje da je situacija u medijima loša zbog krize koja pogađa sve, a posebno štampane medije u regionu.

"Saradnja se uspostavlja tamo gde postoje interes ili pare. Kriminalci nikada nisu prestajali da sarađuju, onda je krenula estrada, pa se sada snimaju sitkomi u kojima glume i hrvatske i srpske ekipe", kaže Žarković.

"Tamo gde se prodaju politika i kultura, to ide veoma treško i to će da dođe tek sa nekim temeljnim političkim pomirenjem, za jedno 35 godina", ocenjuje je Žarković.

Prema njegovim rečima, ideja Samita je upravo da se uspostave odnosi u regionu.

Mediji u regioni su površno informisani jedni o drugima, ističe glavni urednik Večernjih novosti Manojlo Vukotić dodajući da za region nema mnogo prostora u domaćoj štampi, izuzev u turističkim reportažama i sportskim izveštajima.

Vukotić kaže da bivšim jugoslovenskim republikama ne treba "novo bratstvo i jedinstvo", već regionalna intregracija.

Glavni urednik Novosti je predložio da se nakon Samita osnuje Balkanska asocijacija medija, kao i da novinarska udruženja i asocijacije bivških republika upute svojim vladama apel za slobodnu prodaju štampanih izdanja i da obezbede slobodan protok informacija.

Glavni urednik sarajevskog Dnevnog avaza Fadil Mandal kaže da je to tržište otvoreno za medije iz regiona i da se u Sarajevu mogu naći štampani mediji iz Hvratske, ali i Srbije.

Direktor Kolor pres grupe Robert Čoban naglašava da tek sa velikim tržištem, u koje spadaju sve bivše republike Jugoslavije, može da se očekuje održivo poslovanje na duže staze.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.