Treća Srbija protestuje zbog vređanja patrijarha na Paradi

Izvor: Radio 021, 29.Sep.2014, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treća Srbija protestuje zbog vređanja patrijarha na Paradi

Još se ne stišavaju reakcije nakon nedeljne Parade ponosa u Beogradu, a tim povodom oglasila se i Treća Srbija koja protestuje zbog vređanja patrijarha i verskih osećanja građana.

Oni navode da su se na Gej paradi, kako je nazivaju, pojavili uvredljivi transparenti. Transparent sa likom patrijarha Irineja i porukom "dajem milion dolara da budeš moj" nosio je aktivista obučen u majicu sa likom Isusa Hrista, dok je pored njega druga aktivistkinja pozirala sa transparentom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sa likom mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i porukom "Nađi nekog za sebe i ljubi se satima".

"Prava jednih ne mogu se uvećavati na račun drugih, pogotovo ne vređanjem. Presto svetog Save zavređuje poštovanje jer naš narod i državnost uz njega traju već osam vekova - daleko duže od trajanja moderne Srbije, EU i SAD zajedno. Dok god znamo da trajemo, Srbija ima budućnost. Patrijarh je glava Srpske pravoslavne crkve koja okuplja preko 90 posto građana. Građani dobro znaju da u Srbiji samo pravoslavni Srbi mogu da budu vređani na ovaj način. Građani dobro znaju da u Srbiji samo privilegovani mogu da paradiraju na ovaj način. Mali preduzetnici, otpuštene trudnice, osiroteli penzioneri, roditelji ukradene dece i potomci srpskih žrtava nemaju tu moć. Zbog toga ćemo u narednom periodu preduzeti mere protiv diskriminacije i vređanja građana, a za osnaživanje čitavog društva", navode u Trećoj Srbiji.

Oni od organizatora i učesnika traže da osude vređanje verskih osećanja. "Ukoliko to ne urade, poslaće poruku da u Srbiji samo oni imaju prava i ponos, dok su ostali građani drugog reda. Prva Gej parada održana je uz uvrede, policijsku brutalnost i bojna kola na pustim ulicama Beograda. Bez hitnog, odlučnog i nedvosmislenog izvinjenja organizatora, postoji rizik da je građani zapamte po represiji i diskriminaciji", smatraju u ovoj političkoj organizaciji.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Treća Srbija: Prava se ne štite vređanjem Crkve!

Izvor: Kurir, 30.Sep.2014, 06:49

Patrijarh je glava SPC, koja okuplja više od 90 odsto građana. Srbija treba da sačuva tu glavu, navode u Trećoj Srbiji..BEOGRAD - Politička organizacija Treća Srbija izrazila je juče oštar protest zbog uvreda srpskog patrijarha Irineja i verskih osećanja građana, koje su uzvikivali učesnici...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.