Izvor: B92, 11.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trbić: Nisam kriv za Srebrenicu

Hag, Banjaluka -- Bosanski Srbin Milorad Trbić izjavio pred Haškim tribunalom da nije kriv za zločine nad Muslimanima u Srebrenici u leto 1995.

"Časni sude, nisam kriv", rekao je Trbić pošto mu je sudija Žan-Klod Antoneti pročitao optužnicu. Prema optužnici, Trbić je sa pripadnicima vojne policije Vojske Republike Srbije 14. jula 1995. "učestvovao u ubijanju 20 ljudi pred fiskulturnom salom u selu Orahovac". To je deo masovnih pogubljenja oko 7.000 Muslimana, zarobljenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nakon što je Vojska RS 11. jula 1995. zauzela Srebrenicu.

Trbić je optužen i da je učestvovao u pogubljenju više od 1.000 muslimanskih zarobljenika u blizini škole u selu Grbavci "tako što je iz svoje puške pucao u muškarce, bosanske Muslimane". Tadašnji kapetan u rezervi, Trbić je bio zamenik načelnika za bezbednost Zvorničke brigade Vojske, Draga Nikolića, koji je takođe optužen za genocid nad Muslimanima i u pritvoru u Hagu čeka na suđenje.

Trbić je obuhvaćen istom optužnicom koja ratnog komandanta Zvorničke brigade Vinka Pandurevića tereti za genocid u Srebrenici. Ime drugooptuženog Trbića bilo je pod pečatom, a obelodanjeno je u Hagu 8. aprila, pošto je prethodnog dana već bio smešten u pritvor Tribunala. Odakle je prebačen i pod kojim okolnostima, haški sud nije obelodanio. Na pitanje sudije Antonetija gde je bio zaposlen do prebacivanja u Hag prošlog meseca, Trbić je odgovorio: "Radio sam u SAD u jednoj kompaniji".

Trbić se prvi put pojavio pred sudijom 13. aprila, ali je zatražio odlaganje izjašnjavanja o krivici.

Komisiji spiskovi vojnika

Ministar odbrane Republike Srpske Milovan Stanković izjavio je da će njegovo ministarstvo ispuniti zahtev Komisije za istraživanje događaja u Srebrenici i dostaviti joj spiskove pripadnika Vojske RS koji su učestvovali u tim dešavanjima.

Stanković je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je Ministarstvo odbrane RS Komisiji za Srebrenicu ranije dostavilo spisak od 24.000 imena vojnika, sastavljen na osnovu popisa jedinica koje su učestvovale u napadu na Srebrenicu u leto 1995. godine, ali da se pokazalo da je taj spisak preobiman. Prema njegovim rečima, radi se o spisku pripadnika svih jedinica koje su se nalazile na području Srebrenice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.