Izvor: B92, 21.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tražili Mladića na klinikama?

Beograd -- Rasim Ljajić demantuje da su pre dve nedelje pretreseni VMA i nekoliko klinika u Beogradu u potrazi za Ratkom Mladićem.

List Blic danas je objavio da su pripadnici Vojnobezbednosne agencije obavili razgovor i sa nekoliko lekara za koje se sumnja da su poslednjih godina pomagali Mladiću u lečenju. Međutim, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić demantovao je pisanje Blica.

Ljajić tvrdi da je reč o redovnim aktivnostima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << službi bezbednosti u okviru Akcionog plana.

"Informacija koja se pojavila u pojedinim medijima nije tačna, u smislu izvođenja operativnih aktivnosti ili spektakularnih akcija na VMA, kako je tamo naglašeno", kaže Ljajić.

"Svakako da nijedna institucija, nijedan prostor neće ostati pošteđen ukoliko se pojave bilo kakve informacije vezane za skrivanje haških opštuženika. Ali, akcije, u tom smislu, nije bilo", rekao je Rasim Ljajić za B92.

Sagovornik Blica naveo je da je izvršena akcija kontrole Vojnomedicinske akademije i lekara jer se sumnja da su oni ključni za pronalaženje Mladića.

"Njegovo zdravlje je narušeno i on s vremena na vreme, preko svojih ljudi koji nalaze doktore, obavlja specijalističke preglede, tako da bi to mogao da bude put do njegovog hvatanja", rekao je Blicu sagovornik za koga list navodi da je dobro upoznat sa akcijom pronalaženja Mladića.

Prema operativnim podacima bezbednosnih organa, Mladić ima problema sa srcem i krvnim pritiskom, a procenjuje se i da se u odnosu na poslednje pojavljivanje u javnosti, pre sedam godina, ugojio desetak kilograma.

Prema rečima sagovornika Blica, vojnobezbednosni organi su upravo kontrolom i praćenjem lekara svojevremeno došli do haškog begunca Zdravka Tolimira.

"On je bio teško bolestan i bila mu je potrebna svakodnevna terapija. Jataci su kontaktirali s doktorima, naše bezbednosne službe su ih pratile i on je na taj način i uhapšen", rekao je sagovornik Blica. Prema njegovim rečima, sumnja se da isti lekari koji su lečili Tolimira, sada leče Mladića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.