Tražiću da se utvrdi šta se zaista dešava na KiM

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 09:42

"Tražiću da se utvrdi šta se zaista dešava na KiM"

Ombudsman Zoran Pašalić izjavio da će tražiti da se utvrdi da li je, kako i na koji način izvršena tortura nad našim sunarodnicima.

Pašalić je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavio da je vrlo iznenađen nereagovanjem institucija koje treba da se bave zaštitom ljudskih prava i prvenstveno borbom protiv torture s obzirom na to da su, kako je rekao, reakcije bile učestalije u nekim drugim situacijama, a u ovoj situaciji te reakcije nema.

“Iz tog razloga i je institucija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zaštitnika građana reagovala i uputila dopise svim relevantnim institucijama koje se bave zaštitom ljudskih prava i koje se bore, da tako figurativno kažem, protiv torture“, naglasio je Pašalić.

Prekršena je, kaže, Deklaracija koja je doneta još 9. decembra 1975. o zabrani mučenja, ponašanja koje se može nazvati surovim, koje se praktično nanosi nekom licu ili izjavom koju treba da da pred nadležnim organom na taj način nameće nad torturom, mučenjem, surovim, neljudskim, ponižavajućim ponašanjem je ono na osnovu čega Ombudsman baziramo delovanje koje kasnije u Konvenciji protiv torture, surovog, neljudskog i ponižavajućeg postupanja praktično utemeljujeno.

“Mi smo ratifikovali tu Konvenciju. To je ono što je naše polazište. Član jedan te konvencije govori šta je tortura. To je praktično upotreba sile kojom se nanosi bol psihofizičke patnje nekom licu koje treba da da izjavu, odnosno da da neke informacije ili da prizna ili da uputi na neko treće lice koje je eventualno izvršilo neko krivično delo“, navodi Pašalić.

Dobili su, napominje, odgovor od Međunarodnog komiteta Crvenog Krsta i od CPTA odnosno Komiteta koji se u okviru Evropske komisije bavi zaštitom od torture.

“Međunarodni Crveni Krst nam je rekao da je praktično to odnos bilateralni između vlasti zemlje za koje se sumnja da je izvršila torturu ili onih vlasti koji su izvršile torturu i ja sam zbog toga tražio bilateralni sastanak sa njima da nam se objasni šta su oni preduzeli, šta misle da preduzmu, šta će preduzeti da bi se naši sunarodnici na Kosovu i Metohiji zaštitili. Što se tiče samog CPTA, oni su rekli da će obavestiti sve članice koje, to su sve Evropske zemlje koje praktično su učlanjene u ovu asocijaciju“,ističe Pašalić.

Ombudsman će, ističe, tražiti da se utvrdi šta se zaista dešava na Kosovu i Metohiji, odnosno da se utvrdi da li je kako i na koji način izvršena tortura nad našim sunarodnicima i da se svakako to spreči i ono što je najvažnije da oni koji su krivi snose adekvatne sankcije.

Pašalić dodaje da se sve vreme pozivaju na Konvenciju UN protiv torture.

“Ta konvencija sveobuhvatno se odnosi na torturu. Ona kaže u toj konvenciji da bez obzira kako je stanje, da li je u pitanju predratno stanje, ratno stanje, vanredno stanje, da je tortura zabranjena i da svako onaj ko sprovodi torturu, da li su to zvanični organi ili oni organi ili lica koji pod njihovom prećutnom saglasnošću sprovode torturu, su odgovorni i da moraju prestati i da je ne smeju sprovoditi“, napominje Pašalić.

Ističe da ga je zapanjilo kada je Aljbin Kurti za skupštinskom govornicom u Prištini pročitao imena Srba koji su uhapšeni ili koji će biti uhapšeni i kaže za koja su krivična dela okrivljeni, a da niko nije reagovao.

“To je mene zapanjilo, s obzirom da je to ono što je osnovni pravni postulat, a to je da neko dok ne bude osuđen za neko krivično delo ne može biti za to odgovoran. Znači ta pretpostavka nevinosti u ovom slučaju apsolutno je prekršena. A naročito i to da se izgovaraju imena javno, da se čitava javnost upoznaje sa tim. Pa i to se može smatrati nekim oblikom pritiska, možda ne torturom, ali nekim oblikom pritiska gde vi obnarodovanjem imena nekih lica, najavljujući njihova hapšenja, praktično vršite pritisak kako na njih, tako i na sve ostale građane Kosova i Metohije, a svakako i na najbliže srodnike tih lica“, ukazuje Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pašalić: Tražićemo da se utvrdi da li je izvršena tortura nad Srbima na KiM

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2023

Ombudsman Zoran Pašalić izjavio je danas da će tražiti da se utvrdi šta se zaista dešava na Kosovu i Metohiji, odnosno da se utvrdi da li je, kako i na koji način izvršena tortura nad Srbima i da se to spreči, kao i da odgovorni snose adekvatne sankcije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.