Traži se prvi srpski Eliot Nes

Izvor: Glas javnosti, 10.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traži se prvi srpski Eliot Nes

Primena Zakona o oduzmanju imovine proistekle iz krivičnog dela stupa na snagu 1. marta i njime će biti obuhvaćeno oko 90 odsto najvećih i najtežih dela. U tu svrhu formiraće se jedinica za finansijske istrage čiji je zadatak da pronađe imovinu osoba koje su već pravosnažno osuđene. Oni će proceniti da li je imovina nesrazmerna sa njihovim legalnim prihodima i da li postoji osnov za njeno oduzimanje. Teret dokazivanja porekla imovine pada na osuđenog kriminalca, a zakon mu ne dozvoljava >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da spornu imovinu proda niti da je prenese na treća lica. Ovim zakonom biće obuhvaćeni i članovi porodice, kumovi i prijatelji kriminalaca, te će i oni u posebnom postupku morati da dokazuju kako su stekli spornu imovinu.

Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom, čije će sedište, kao i skladište za oduzetu robu biti na Novom Beogradu, brinuće o oduzetim luksuznim vilama, automobilima, umetničkim delima, pa čak i o zemljištu. Oduzeta imovina će se prodavati na aukcijama, a značajan deo sredstava će se slivati u budžet i na taj način olakšati funkcionisanje sudova, tužilaštva i policije.

Portparol Specijalnog suda Maja Kovačević-Tomić pozdravlja donošenje ovog zakona.

- Do sada smo mogli da oduzimamo korist pribavljenu konkretnim krivičnim delom, a primenom zakona na proveru će ići sva nelegalno stečena imovina koja neće moći da se prebaci na članove porodice. Dobro je što će se finansijska istraga sprovoditi paralelno sa kriminalnom - za Glas je izjavila Kovačević-Tomić.

Portparol republičkog javnog tužioca Tomo Zorić izrazio je veliko zadovoljstvo zbog stupanja na pravnu snagu zakona kojim će se teret dokazivanja prebaciti na osumnjičenog.

- Ovim zakonom trebalo bi uništiti osnovni cilj kriminala, a to je profit i na taj način bi se raskrinkala njihova ekonomska imperija. Javnosti će se poslati jasna poruka da se kriminal ne isplati jer će se oduzeti sve ono što je nezakonito stečeno - kaže Zorić.

On navodi da je velika šteta naneta državi u slučaju takozvane drumske mafije koja iznosi oko 550 miliona dinara, zatim krijumčarenje na carini koje je oštetilo državu za tri i po miliona evra. Samo u protekloj godini načinjena je šteta državi u iznosu od otprilike četiri i po miliona evra od mnogobrojnih predmeta pranja novca.

PO UGLEDU NA ITALIJU

Sličan model zakona postoji u Italiji skoro 20 godina. Koliko je efikasan, ukazuje primer da se na hektarima zemlje na Siciliji koja je oduzeta od Koza Nostre sada proizvodi vino vrhunskog kvaliteta pod nazivom „Oslobođeno od mafije“. Oduzete vile i zgrade koriste se kao škole ili sedišta državnih firmi.

- Što se zemalja u okruženju tiče, BiH tek priprema ovakav zakon, od nas su tražili savete, a ne znam dali ovakav zakon u Hrvatskoj postoji. Irska, Belgija i Norveška imaju odlične zakone kojim se bore protiv kriminala - rekao je Zorić.

...Sto se tice viska imovine ....MA KO CE TO DOKAZIVATI ? Ovaj tekst je sprdnja . Milijarderi se umnozavaju ---procenat sirotinje takodje .

Jedino su komunjare po kratkom postupku oduzinali od svih koji imaju previse -- zasto li ih nisam podnosio kada sam vecito bi siroma' covek ??? I , nisu me dirali ,,,Sada me bogatasi deru ....

Blago onome ko bude radio na ovom poslu! Kakvi smo i koliko korumpirani, jos jedan, dzabe, donet zakon.

Mozda bi taj zakon i uspeo da se sprovede ,ali ovo je Srbija.

Ja se javljam dobrovoljno. Ovakvi su mi dosli u okolini dvorista bez gaca samo sa torbama, a ja bio pristorjno i skromno obucen, bez ijedne torbe, dadose mi kile, uzese mi gace i svu svecanu odoru, a ja ostadoh gologuz.

Postene i casne ljude na vlasti, ima ih u Srbiji, pa da vidite napredak za najmanje 6.meseci.

Anonimni pitaj onog "nostradamusa" ,covjek sve zna od vidovnjastva pa do prorocanstva!!!!

A sta je sa onima koji nisu osudjivani, a ne mogu da dokazu poreklo imovine ???

Ipak ima onih kojima se niko ne usudjuje da pregleda papire...

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.