Izvor: B92, 09.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traži se proširenje optužnice

Hag -- Tužilaštvo Haškog tribunala predložilo je proširenje optužnice protiv hrvatskih generala Ivana Čermaka i Mladena Markača.

Tužilaštvo je izmenjenom optužnicom proširilo krug učesnika udruženog zločinačkog poduhvata na neimenovane pojedince iz hrvatske Vlade, Ministarstva obrane, MUP-a, Hrvatske demokratske zajednice i lokalnih vlasti. Markačev advokat Miroslav Šeparović rekao je da je izmenom optužnice, krug učesnika proširen sa pokojnim generalima Jankom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bobetkom i Zvonimirom Červenkom.

U predlogu optužnice se kao učesnici zločinačkog poduhvata navode "i drugi pojedinci iz hrvatske Vlade, oficiri, službenici i zaposleni oružanih snaga, obaveštajnih službi i službi bezbednosti,

specijalne i civilne policije, ali i stranke i delova HDZ-a i opštinskih vlasti. To je više od 1.000 ljudi", dodao je Šeparović.

Savet za rasprave Haškog suda je 8. marta ove godine zatražio od Tužilaštva da ispravi nedostatke optužnice, posebno u pogledu definisanja kruga učesnika udruženog zločinačkog poduhvata u leto 1995, odnosno iz vremena vojne akcije "Oluja", s navodnim ciljem etničkog čišćenje Srba iz Kninske krajine. U prvobitnoj optužnici su kao učesnici zločinačkog poduhvata, uz optužene, navedeni i general Ante Gotovina, bivši hrvatski predsednik Franjo Tuđman i pokojni ministar obrane Gojko Šušak.

"Uz zatražene ispravke, optužnica je i dopunjena, pa je Tužilaštvo posebnim zahtevom zatražilo da Savet za rasprave dopusti takvo proširenje s kojim su prešli okvire naloga", rekao je Šeparović. Pored toga što je optužnica ispravljena i nadopunjena, Šeparović je kazao da je Tužilaštvo navelo da za sada odustaje od najavljenog spajanja sa optužnicom protiv generala Ante Gotovine, sve dok on ne bude u Hagu.

Napominjući da advokati još nisu analizirali zahtev Tužilaštva, Šeparović je ocenio da "optužnica ne samo da nije ispravljena nego je učinjena još nejasnijom" i najavio da će odbrana ponovo uložiti prigovor na optužnicu u roku od 15 dana.

Drugi Markačev advokat Goran Mikuličić izjavio je novinarima da će se odbrana prvo usprotiviti predlogu Tužilaštva da im se odobri proširenje optužnice, a potom će odgovoriti na samu optužnicu, naglašavajući da optužnica nije proširena na temelju činjenica, već su "drugačije atribuirane situacije iz prve optužnice".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.