Traže zabranu upotrebe „lisica“

Izvor: Blic, 09.Avg.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže zabranu upotrebe „lisica“

Kikinda - Udruženje potrošača u Kikindi sakupilo je potpise 2.000 građana i od opštinskih vlasti traži da firma „Metroparking sever” prestane da postavlja „lisice” i odnosi automobile koji su pogrešno parkirani. Dok u „Metroparking severu” tvrde da su od opštine dobili saglasnost da od vlasnika nepropisno parkiranih automobila i onih koji nisu na vreme platili doplatnu kartu mogu naplaćivati kazne i blokirati vozila „lisicama”, Udruženje potrošača tvrdi suprotno, pozivajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se na višu vlast.

Udruženi potrošači iz Kikinde su dobili odgovor od Ministarstva unutrašnjih poslova da firma „Metroparking sever” nema pravo da postavlja „lisice”, jer o tome nije usvojen pravilnik. U nacrtu pravilnika piše da službenici policije „lisice” mogu postavljati samo ako neko vozilo ugrožava bezbednost u saobraćaju. Ljudi iz „Metroparking sever” vozila blokiraju da bi naplatili doplatnu kartu za parking, a za to nemaju dozvolu MUP-a.

- Ministarstvo policije je potvrdilo da je postavljanje „lisica” nezakonito. Tražimo od opštinskih vlasti da van snage stave saglasnost koju su dali „Metroparking severu”, a posebno na član 24. Uputili smo dopis Ustavnom sudu Srbije kojim tražimo ocenu zakonitosti za upotrebu „lisica” - kaže Aleksandar Korać, predsednik kikindskog Udruženja potrošača.

Dok lokalna vlast ćuti o zahtevu Udruženja potrošača, 2.000 Kikinđana je potpisalo peticiju kojom traži raskid ugovora sa firmom koja ubire novac na javnim parkiralištima u gradu. Advokat Vojo Latinović tvrdi da se firma „Metroparking sever” nezakonito ponaša.

- Stavljanje „lisica” je nezakonito. Mogu da podnesu prijavu ako neko povredi njihova interna pravila, ali ne smeju nikome da oduzmu imovinu. Meni su „lisicama” blokirali auto iako u A zoni imam zakupljeno mesto do 3. septembra. Platio sam 1.000 dinara mada sam na sudu mogao da dokažem da je to nezakonito. Auto mi je bio neophodan i morao sam da platim - kaže Latinović.

Ogorčene vozače indirektno je podržao i Dragan Jović, načelnik Policijske uprave u Kikindi, koji je rekao da je postavljanje „lisica” protivustavno. Ali, u „Metroparking severu” se ne obaziru na mišljenje načelnika policije i nastavljaju da globe vozače. Njihovi predstavnici tvrde da se ista metoda primenjuje i u državama u okruženju.

Vozače je dodatno razbesnelo što je vreme za plaćanje doplatne karte sa 15, skraćeno na svega tri minuta, tako da veliki broj vozača svakodnevno plaća kazne.

Vlasnici vozila, koji plaćaju mesečne karte za parking ispred svojih zgrada, nisu obavešteni da na ostalim mestima moraju platiti „Metroparking severu”. Tek pošto su tužili ovu firmu dobili su obaveštenje u kojim ulicama mogu da koriste parking.

- Moja je zgrada na uglu Svetosavske i Đoke Radaka. Kupila sam kartu za prvu zonu, ali sam dobila obaveštenje da moram da platim kaznu od 1.200 dinara zato što sam parkirala u Đoke Radaka. Po novim pravilima mogu da parkiram samo u Svetosavskoj, a tu gotovo nikada nema mesta - kaže Olivera Jovičić-Urošev.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.