Traže zabrane ulaska u šengenski prostor

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Avg.2014, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže zabrane ulaska u šengenski prostor

BERLIN - Njemačka služba za migracije i izbjeglice zahtijeva od njemačke savezne vlade da uvede još strože i rigoroznije mjere protiv lažnih azilanata sa zapadnog Balkana, pišu njemački mediji u današnjim izdanjima.

Kako je izjavio Manfred Šmit, direktor te institucije, nije dovoljno što su BiH, Srbija i Makedonija proglašene sigurnim zemljama, već je potrebno, ne samo uključiti još i Albaniju i Crnu Goru u sigurne zemlje, već uvesti i dodatne mjere.

Prema njegovim >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << riječima, potrebno bi bilo lažnim azilantima iz ovih zemalja unijeti dugoročnu zabranu ulaska za sve zemlje šengena nakon protjerivanja, ali i smanjiti socijalna davanja za azilante iz ovih zemalja dok čekaju rješenje zahtjeva za azil.

"Dok god postoje izdašna socijalna davanja, postojaće motiv da se što duže ostane u našem azilantskom sistemu. Ako se finansijski izdaci za njih smanje, i motivacija za dolazak biće slabija", rekao je Šmit.

On je upozorio da brojevi azilanata i dalje rastu i da je iz Albanije više ailanata za čak 1.200 odsto, a ta zemlja još nije proglašena sigurnom, pa ne potpada pod novi ubrzani sistem koji važi za BiH, Srbiju i Makedoniju.

Njemačka vlada obrazložila je da u BiH, Srbiji i Makedoniji ne postoji progon, mučenje ili samovolja vlasti i njeno nasilno ponašanje prema građanima, koje bi opravdalo da se zahtjevi za azil iz tih zemalja ozbiljnije tretiraju.

Iako Šmit ne negira da u ovim zemljama postoji diskriminacija Roma i osoba homoseksualne orijentacije, prema njegovom mišljenju, te diskriminacije predstavljaju beznačajan procenat u ukupnom broju onih koji podnose zahtjeve.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.