Kako se u Srbiji tretiraju najbolji

Izvor: B92, 14.Mar.2014, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se u Srbiji tretiraju najbolji

Novi Sad -- Fakultet tehničkih nauka rešio da otpusti jednog od pet najboljih mladih naučnika u zemlji i ujedno jednog od najboljih evropskih fizičara-mehaničara.

Kako piše portal "24 sata", reč je o profesorki Ivani Kovačić, koja je prema bodovanju našeg Ministarstva nauke, dobila naučni rang A1, najviši mogući, ali joj to nije pomoglo da sačuva posao na FTN.

Pored toga što je jedan od najboljih evropskih fizičara-mehaničara, ona je i gostujući predavač na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dva univerziteta u inostranstvu: na Institutu za zvuk i vibracije u Sautemptonu i na Departmanu za mašinsko inženjerstvo Univerziteta u Šefildu.

Objavila je više od 100 naučnih radova, a iz njenih udžbenika o nelinearnim oscilacijama uče mladi širom Evrope.

Iako joj univerziteti u Sautemptonu i Šefildu nude posao, ona odbija da napusti FTN i ode iz zemlje. Otvoreno pismo uputiće svim organima vlasti, a naredne nedelje podneće i tužbu. “Neću da odem iz zemlje. Pre svega, odgovorna sam pred studentima. Ako pristanem da me proteraju lošiji, koja je moja poruka? Drugo, čvrsto verujem da su Srbiji potrebni mladi, pametni ljudi”, kaže Kovačićeva.

Studenti FTN, kojima kao vanredni profesor predaje već pet godina i to čak 10 predmeta, ocenili su njena predavanja ocenom 9,77. Ipak, sve to nije bilo dovoljno da dobije zvanje redovnog profesora.

"I pored rezultata, za mene nema mesta na fakultetu na kojem sam se školovala, na kojem sam predavala, gde sam provela ukupno 17 godina. A tu odluku su doneli ljudi čije su reference, čak i kad se saberu, tri do 10 puta lošije od mojih. Dokle će najgori odlučivati šta će biti sa najboljima?", ogorčena je Kovačićeva.

Problem je nastao kada je Kovačićeva trebalo da dobije status redovnog profesora. Ona je u zvanje vanrednog profesora izabrana 20. maja 2009. godine, a koliko je bila vredna za ovaj fakultet najbolje govori to da su joj u akreditovanim programima poverili čak 10 predmeta, pišu "24 sata".

Dekan FTN Rade Doroslovački potvrđuje da je situacija na Departmanu za mehaniku teška, te da između direktora departmana Dragana Spajića i profesorke Kovačić postoje sporovi, kao i da direktor jeste odbijao da raspiše konkurs koji bi Kovačićevoj obezbedio posao. Ipak, tvrdi da postoji i druga strana medalje, ne precizirajući o čemu se radi.

"Činjenica je da je ona potrebna fakultetu i ja sam stoga pet puta zahtevao i na kraju primorao direktora departmana da raspiše konkurs. Ali kolege su na tajnom glasanju to odbile. Ja ne mogu protiv statuta fakulteta i odluke sa departmana", kaže Doroslovački.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svetski poznata naučnica dobila otkaz na Fakultet tehničkih nauka

Izvor: Blic, 14.Mar.2014

Fakultet tehničkih nauka rešio je da otpusti jednog od pet najboljih mladih naučnika u zemlji i, ujedno, jednog od najboljih evropskih fizičara-mehaničara današnjice. Profesorka Ivana Kovačić, prema bodovanju našeg Ministarstva nauke, dobila je naučni rang A1, najviši mogući, ali joj to nije...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.