Izvor: B92, 15.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže se doživotne za Vukovar

Hag -- Optužba na suđenju "vukovarskoj trojki" pred Haškim sudom za optužene zatražila kazne doživotnog zatvora. Odbrana: osloboditi ih.

Oficirima bivše JNA Miletu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću suđeno je po optužnici za streljanje oko 250 hrvatskih zarobljenika, izvedenih iz vukovarske bolnice, na farmi Ovčara, 20. novembra 1991. godine. "To je bio užasavajući zločin, za koji su ove kazne primerene", rekao je u završnoj reči tužilac Marks >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mur.

Mur je doživotne kazne predložio ako sudsko veće svu trojicu optuženih proglasi individualno odgovornim kao učesnike "u zajedničkom zločinačkom poduhvatu".

Za Mrkšića i Šljivančanina je istu kaznu predložio i ako budu osuđeni kao komandno odgovorni. Ukoliko bi bili proglašeni krivim samo zbog toga što nisu kaznili počinioce zločina, prema tužiocu, kazna bi trebalo da bude između 10 i 15 godina.

U Radićevom slučaju, kao primerenu kaznu po liniji komandne odgovornosti, Mur je predložio zatvor između 10 i 15 godina.

Ako bi Radić bio proglašen krivim za nekažnjavanje počinilaca zločina, pripadnika lokalne Teritorijalne odbrane, trebalo bi da mu bude izrečena kazna od osam do 10 godina, kazao je tužilac.

Ukoliko sudije odluče da je Radić kriv zato što nije kaznio vojnike JNA koji su bili na mestu zločina, kazna bi trebalo da iznosi od četiri do pet godina, predložio je tužilac Mur.

U nastavku procesa završne reči daju branioci trojice optuženih.

Odbrana Mrkšića i Radića zatražila oslobađanje

U nastavku završnih reči na suđenju "vukovarskoj trojki" pred Haškim tribunalom, odbrane prvooptuženog Mileta Mrkšića i trećeoptuženog Miroslava Radića zatražile su da oni budu oslobođeni.

Prema braniocima, optužba tokom suđenja nije dokazala da su Mrkšić, tada komandant Gardijske motorizovane brigade JNA, i Radić, zapovednik jedne od četa brigade, odgovorni za streljanje oko 250 hrvatskih zarobljenika izvedenih iz vukovarske bolnice, na farmi Ovčara, 20. novembra 1991. godine.

Mrkšićev branilac Miroslav Vasić rekao je da osobe koje su kritičnog dana izvedene iz bolnice bili hrvatski "borci", a ne civili, a prema njima je, dok su bili u rukama JNA, postupano kao i prema svim drugim zarobljenicima.

Branilac je podsetio da su po iskazima svedoka u maltretiranju zarobljenih kasnije učestvovali samo pripadnici lokalne Teritorijalne odbrane, a ne JNA.

"Mrkšić nije imao ništa sa selekcijom ni prevozom zarobljenika iz bolnice, za to su bili zaduženi oficiri Uprave za bezbednost, koji su poslati iz Beograda", rekao je Vasić.

On je kazao da su, umesto "vukovarske trojke", trebalo da budu optuženi oficiri 80. Motorizovane brigade JNA koji su svedočili protiv njih. Ta brigada je u kritično vreme imala kontrolu i nadležnost nad Ovčarom, kazao je Vasić.

Po njegovim rečima, nije tačno, ni dokazano da je Mrkšić predao zarobljenike lokalnim teritorijalcima, zato što ni to nije bilo u njegovoj nadležnosti.

Radićev branilac Borivoje Borović predočio je da trećeoptuženi "osuđuje gnusan i kukavički zločin na Ovčari" za koji on ne snosi nikakvu odgovornost.

Napominjući da je suđenje "vukovarskoj trojki" bilo "fer", Borović je tvrdio da je kapetan Radić, kao komandir čete, bio odgovoran samo za jednu ulicu u Vukovaru gde su bili njegovi ljudi.

Borović je rekao da dokazi pokazuju da Radić nije bio u bolnici 20.

novembra 1991. i da nije učestvovao u selekciji zarobljenika. Iskaze svedoka optužbe da su videli Radića, branilac je odbacio kao primere pogrešne identifikacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.