Traže razrešenje Zagorke Dolovac

Izvor: B92, 13.Maj.2015, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže razrešenje Zagorke Dolovac

Udruženje građana "Istina – Tamarini zakoni" zatražilo je danas da sa dužnosti bude razrešena Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac.

Kako je navedeno, oni razrešenje traže zbog kršenja javnotužilačke zakletve i tužilačkog kodeksa i neažurnosti novosadskog tužilaštva i suda u slučaju Kontrast.

"Zbog kršenja javnotužilačke zakletve, tužilačkog kodeksa, kašnjenja sa odlukama i javašluka novosadskog tužilaštva i suda u postupajućim predmetima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novosadske diskoteke Kontrast, podnosimo predsednici Skupštine Srbije inicjativu za smenu Zagorke Dolovac”, navodi se u obrazloženju inicijative.

Udruženje je najavilo i da će sutra podneti krivičnu prijavu protiv novosadskog tužioca koji je zadužen za slučaj Kontrast, kao i protiv njegovih zamenika. Viši sud u Novom Sadu izrekao je pre devet meseci ukupno 30 godina zatvora četvorici optuženih.

Zakupac lokala Slaviša Stanišić osuđen je na devet a njegov kolega Dejan Ratković na sedam godina zatvora.

Električar Miroslav Papuga kažnjen je sa devet godina dok je vlasnik diskoteke "Kontrast" Alojz Ganić dobio pet godina zatvora.

"Kazna nije pravosnažna, a osuđeni su još uvek na slobodi", rekao je novinarima predsednik Udruženja "Istina - Tamarini zakoni" Branko Miladinović.

On je ocenio da se sve odluke koje se donose po službenoj dužnosti, a tiču se odgovornosti novosadskog sektora za vanredne situacije, "namerno odugovlače dogovorom tužioca, sudija advokata i uticajem spolja".

U požaru u diskoteci "Kontrast" 1. aprila, 2012. godine, poginuli su Marina Aničić (25) iz Čuruga, Tamara Miladinović (25) iz Novog Sada, Milena Dalmacija (28) iz Futoga, Zoran Ignjatović (28) iz Gacka, Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (20) iz Kikinde.

"Moramo napomenuti da četiri godine pravosuđe nije u stanju nijedan predmet da završi, pre svega svi tužioci su prekršili zakletvu koju su dali ovde u Skupštini. A druga stvar, ako štite državni kriminal, onda nek stanu na njihovo mesto pa neka odgovaraju. Mi moramo da se procesualno izborimo do kraja, da bi ukoliko naša država nema snage da se suoči sa tim, pazite to je iz 2012 slučaj, znači novi saziv vlade u pitanju koji nema veze sa tim, ako nema snage da se to prevaziđe mi ćemo se obratiti svim međunarodnim institucijama", rekao je Branko Miladinović, ostac stradale Tamare.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.