Traže prodaju mašina da naplate dug

Izvor: Blic, 30.Jul.2009, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže prodaju mašina da naplate dug

Sremska Mitrovica - Očajni bivši radnici fabrike mesa i mesnih prerađevina ‚'Mitros'', koji nekoliko meseci čekaju na licitaciju popisanih mašina za isplatu zaostalih zarada, najavljuju tužbu protiv države i Opštinskog suda u Sremskoj Mitrovici Međunarodnom sudu u Strazburu. Za preko 400 otpuštenih radnika ‚'Mitrosa'' vlasnik duguje 150 miliona dinara koji će biti namireni preko prodaje mašina.



- Otkaz u ‚'Mitrosu'' dobio sam 1997. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mada sam se tada nalazio na bolovanju. Tužio sam preduzeće, koje se u dva navrata žalilo na moje dobijene presude, da bi tek krajem prošle godine dobio pravosnažno rešenje. Vraćen sam na posao, ali mi nije upisano 12 godina staža. Po presudi Vrhovnog suda ‚'Mitros'' dužan je da mi isplati 970.000 dinara, plus kamate od dva miliona dinara - kaže Dragan Ristić. On dodaje da se punih 12 godina sudi sa preduzećem.

Za isplatu zaostalih dugovanja bivšim radnicima po odluci Opštinskog suda u Sremskoj Mitrovici 28. maja popisane su mašine u živinskoj klanici, kobašariji i upravnoj zgradi, ali sud nikako da pošalje veštaka na procenu, te potom sazove licitaciju za prodaju pokretne imovine ‚'Mitrosa''. Radnici su ubeđeni da iza svega stoji sprega sudske i izvršne vlasti, kao i zahtev vlasnika ‚'Mitrosa'' upućen Trgovinskom sudu u Beogradu za uvođenje stečaja u cilju eskiviranja isplate dugova.

‚'Mitros'' je prodat 2005. godine na drugoj aukciji Rodoljubu Draškoviću, vlasniku koncerna ‚'Svislajon-Takovo'', po ceni od 36 miliona dinara. U posedu ‚'Mitrosa'' bila su 22 hektara zemljišta, nova hladnjača od 6.394 kvadratnih metara, klanica, kobašarija, poseban pogon za preradu živinskog mesa, a samo je nova kotlarnica, najsavremenija na Balkanu, koštala 41 milion dinara.

Radoslav Miličević, bivši predsednik sindikata, dodaje da su imali i prodavnice širom bivše Jugoslavije, a po procenama ekspertskih službi Udruženja malih akcionara Srbije preduzeće vredi 28 miliona evra. Još pre prodaje ‚'Mitrosa'' 350 radnika je po preporuci Vlade Srbije potpisalo dobrovoljni odlazak u penziju, uz otpremnine od 100 evra po godini staža, što novi vlasnik nije ispoštovao, već je u startu otpustio 800 radnika, a otpremnine je isplaćivao po ratama, pri čemu mnogima ni do danas nije isplaćen pun iznos.

- Supruzi i meni ‚'Mitros'' duguje oko tri miliona dinara. Bojimo se da ništa nećemo dobiti. Do sada su za 100 radnika popisane mašine, ali sve stoji, radnici uzalud čekaju licitaciju i svoje pare. Ljudi koji su nekada dnevno proizvodili na tone mesa i prerađevina, sada su željni svega, ne mogu deci paštetu da kupe - kaže Miličević.

Pod pretnjom potpisali ugovore

Problemi u „Mitrosu" počeli su još 2004. godina kada je 900 ‚'Mitrosovih'' radnika pre prodaje tužilo preduzeće za neisplaćene zarade za tu godinu, da bi, kako tvrde, ‚'pod pretnjom, prinudom i prisilom'' od strane novog vlasnika, morali potpisati ugovor o vansudskom poravnanju, kojim se odriču tužbenih zahteva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.