Traže pozitivne priče iz rata

Izvor: B92, 08.Feb.2014, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže pozitivne priče iz rata

Novi Sad -- Dva novinarska udruženja pozvala su građane da im se jave ukoliko imaju predloge za humane i pozitivne priče iz ratnog perioda i perioda posle rata

Ovu akciju pokrenuli su Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Udruženje BH novinari iz Bosne i Hercegovine.

"Idući tragom slučaja Srđana Aleksića, koji je desetak godina posle završetka rata stekao zasluženo pravo da bude jedan od retkih istinskih heroja ratova, cilj nam je da progovorimo o sličnim pozitivnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << isvetlim primerima u okruženju zla, ludila i haosa", kazali su predstavnici ova dva udruženja na konferenciji za novinare.

Srđana Aleksića ubili su u centru Trebinja u januaru 1993. godine pripadnici Vojske Republike Srpske, jer je spasao život svome sugrađaninu, Bošnjaku Alenu Glavoviću.

Predstavnici novinarskih udruženja su ocenili da su u moru negativnih primera, nasilja, ratnih zločina, genocida, potpuno skrajnuti oni pojedinci, one organizacije i inicijative, koji su konkretnim delima pomogli onima "sa druge strane".

"Skrajnuti su oni koji su posejali seme dobra u vremenu zla, koji su učinili ono što je bilo u njihovoj moći da se rat zaustavi ili da bar daju nadu da je moguć i drugačiji život od onog koga smo živeli tada i čije posledice živimo i danas. Spasavanje jednog ljudskog života nekada može da bude ravno spasavanju čovečanstva ili bar ljudskosti", kazao je predsednik Izvršnog odbora NDNV-a Nedim Sejdinović.

Dodao je da su primer Srđana Aleksića i drugi slični primeri jaki simboli koji mogu da doprinesu pomirenju u regionu.

"Naravno, nije svrha da zamaglimo činjenice i kontekst rata, već naprotiv, da ponudi kontrast, u kojem bi ono što nam se manje-više svima, sa različitim intenzitetom, dogodilo - pokazalo svoj duboki besmisao i pogubnost", kazala je Borka Rudić iz BH novinara.

NDNV i BH novinari započeli su realizaciju projekta "Živeti zajedno", koji podrazumeva produkciju pet dokumentarnih filmova i deset istraživackih novinarskih radova o pozitivnim primerima iz ratova na tlu bivše Jugoslavije.

Projekat će biti sproveden pod pokroviteljstvom Medijskog fonda EU.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Novinari u potrazi za pozitivnim pričama iz rata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2014

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Udruženje "BH novinari" iz Bosne i Hercegovine pozvali su danas građane u regionu bivše Jugoslavije da im se jave ukoliko imaju predloge za humane i pozitivne priče iz ratnog perioda i perioda posle rata, a koje se odnose na zajednički život i...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.