Traže poskupljenje grejanja od 20 odsto

Izvor: Blic, 18.Feb.2010, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže poskupljenje grejanja od 20 odsto

Upravni odbor “Beogradske elektrana”, posle jučerašnje sednice, uputio je predlog o poskupljenju cene grejanja kabinetu gradonačelnika. Gradske službe predlog sa obrazloženjem dostaviće ministarstvima trgovine i finansija koje treba da daju saglasnost na predloženo poskupljenje. Ukoliko se dobije saglasnost cena grejanja za domaćinstva od sledećeg meseca biće veća za 20 odsto, a za toliko će poskupeti i potrošna topla voda.

- Izvesno je da će grejanje poskupeti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od marta. Sad se se samo čeka na saglasnost i to će biti objavljeno kao zvanična odluka. Republički organi će se najkasnije izjasniti sledeće nedelje o zatraženom poskupljenju - navodi izvor "Blica” iz "Elektrana”.

Goran Aleksić, član Gradskog veća potvrdio je za „Blic" da je juče održana sednica Upravnog odbora „Elektrana" na kojoj je utvrđen predlog o poskupljenju koji je prosleđen Gradu.

- Predlog će iz Grada biti dostavljen Ministarstvu trgovine koje vodi računa o „kretanju" cene komunalnih usluga. „Elektrane" su formalno na sednici Upravnog odbora utvrdile cenu grejanja u skladu sa rastom cene energenata. Ideja je da cena grejanja prati cenu gasa - ističe Aleksić.

On je ponovio da je razlog za poskupljenje grejanja to što su energenti, pre svega gas i mazut, poskupeli od početka grejne sezone u proseku za 20 odsto. On navodi da je u oktobru cena gasa bila 279 dolara na 1.000 kubnih metara, a da je u januaru „skočila" na 326 dolara.

- Na rast cene energenata treba dodati i rast kursa dolara, s obzirom da svi ugovori imaju deviznu klauzulu. Kad se to doda gas je onda u dinarskoj protivvrednosti poskupeo skoro 30 odsto.

Energenti u ukupnim troškovima "Elektrana” učestvuju sa 67 odsto. Grejanje mora da poskupi da bi „Elektrane" uredno mogle da servisiraju svoje obaveze kako bi bilo grejanja – Aleksić.

Kako "Blic” saznaje "Elektrane” su predložile i poskupljenje grejanja od šest odsto za pravna lica, odnosno poslovni prostor.

- Razlog što će poskupljenje za poslovni prostor biti manje nego za domaćinstva, jeste to što ovi potrošači već plaćaju veću cenu grejanja, odnosno ekonomsku cenu za razliku od domaćinstava. Poskupljenje za poslovni prostor je u skladu sa godišnjom projektovanom inflacijom od šest odsto - kaže izvor „Blica" iz „Elektrana".

Udar na kućni budžet

Sadašnja cena grejanja je 64,37 dinara po kavdratu. Ukoliko grejanje poskupi za 20 odsto, po kvadratu će koštati 77 dinara.

To znači da sad za stan od 50 kvadrata na grejanje odlazi 3.218,5 dinara, a sa poskupljenjem od od 20 odsto plaćaće 3.850 dinara

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.