Traže otkup: Hakeri zaključali informacioni sistem Novog Sada

Izvor: Večernje novosti, 03.Mar.2020, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže otkup: Hakeri zaključali informacioni sistem Novog Sada

Informacioni sistemi gradske uprave Novog Sada i nekoliko gradskih preduzeća hakovani su tokom vikenda Informacioni sistemi gradske uprave Novog Sada i nekoliko gradskih preduzeća hakovani su tokom vikenda, a hakeri traže otkupninu u bitkoin valute da bi otključali sisteme. Hakerski napad na informacioni sistem Grada za Tanjug je potvrdio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji ističe da su lični podaci Novosađana potpuno su zaštićeni. "Ti podaci nalaze se na >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << platformi koja nije bila predmet napada. Ovo je najveći hakerski napad na informacioni sistem gradske uprave Novi Sad i najverovatnije je izvršen iz inostranstva", izjavio je Vučević. Informacioni sistem gradskih preduzeća i uprave, kaže Vučević, polako vraćamo u normalu. JKP "Informatika" Novi Sad obavestila je sugrađane da su nadležne službe preduzeća uspele da pokrenu novi sistem i da rade na osposobljavanju gradskih službi. Već od sutra će naplatna mesta JKP "Informatika" Novi Sad nastaviti sa radom i biće moguće plaćati račune objedinjene naplate i vršiti ostale uplate kao i do sada. Sa radom nastavlja Uprava za urbanizam i građani će moći da nastave sa procedurama koje su bile u zastoju zbog prekida u radu, a do kraja nedelje će ponovo biti pušten u rad i video nadzor grada Novog Sada", navodi se u saopštenju. "Ulažu se svi raspoloživi resursi kako JKP "Informatika" Novi Sad tako i grada Novog Sada da se uspostavi kontrola i na ostalim delovima informacionog sistema koji je od juče bio u prekidu zbog velikog hakerskog napada. Očekujemo brzo razrešenje uspostavljanje rada svih službi", zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VUČEVIĆ: Hakeri zaključali informacioni sistem Novog Sada i traže otkup, ali lični podaci Novosađana bezbedni

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Mar.2020

Gradonačelnik Vučević ocenjuje da je grad "pretrpeo ozbiljan teroristički napad"...Najveći hakerski napad na informacioni sistem Grada Novog Sada najverovatnije je izvršen iz inostranstva. Hakeri su zaključali sistem i traže otkup. Lični podaci građana nalaze se na platformi koja nije bila...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.