Izvor: Blic, 30.Nov.2009, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže dokaz da su pametni

Radoznalost, preporuka roditelja, želja da se proveri koeficijent inteligencije i dobije potvrda o tome da su pametni, neki su od razloga koji su poveli čak 143 Beograđana na testiranje za ulazak u Mensu, međunarodnu organizaciju koja okuplja nadprosečno inteligentne ljude.

Nikad nije kasno da se odgonetne koliki nivo inteligencije posedujete, pokazalo se na jučerašnjem testiranju za prijem u ovu prestižnu organizaciju, koje je održano u OŠ „Sveti Sava" na Vračaru. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Da to otkriju odlučili su srednjoškolci, studenti, arhitekte a nije mali broj onih koji su to poželeli tek pred penziju.

- Kad nekog upoznam i saznam da je član Mense, automatski promenim mišljenje o njemu, naravno u pozitivnom smislu. Ovde sam jer mi treba pismena potvrda da sam mnogo pametan - u šali konstatuje arhitekta Z.B. dok čeka u redu za prijavljivanje.

Ako se i obrukaju na testu, kandidati ne treba da brinu jer će im rezultati testiranja biti prosleđeni na adresu koju upišu pri popunjavanju testa. Miloš i Sanja Srećković ipak su imali razlog više da se potrude, jer je za njihove rezultate poprilično zainteresovan otac.

- Tata nas je naterao da dođemo na testiranje, valjda da proveri koliko su mu deca pametna. Pročitao je negde da se ono održava i upitao nas zašto ne bismo probali. Nema veze i ako loše uradimo, neće moći da nam prigovori jer smo mi već dosta toga uradili u životu - pričaju brat i sestra Srećković.

Ako im nedostaje inteligencije, veliki broj Beograđana može se pohvaliti poprilično visokim koeficijentom smisla za humor. Tako mnogi studenti na primer umesto Mensa, kažu menza, aludirajući na mesto gde se hrane tokom studiranja a misleći na ovu prestižnu međunarodnu organizaciju.

- Nije to nikakav znak nipodaštavanja. To je šala, a šale nikad na odmet. Ja sam imao dvojku iz matematike, posebno mi teže ide algebra, ali ukoliko se traži znanje iz geometrije mislim da imam dobre šanse - priča Bojan Matović.

Osnovni preduslov za članstvo u Mensi je da kandidati na testiranju ostvare rezultat koji će ih svrstati u krem svetske populacije, kada je u pitanju inteligencija. Rezultat na testu izražava se u koeficijentu inteligencije (IQ) i on mora da iznosi 131 ili više po sadašnjoj, 133 ili više po Bineovoj, odnosno 148 ili više po Katelovoj skali. Svi kandidati koji su stekli taj uslov mogu da se učlane u bilo kom trenutku a godišnja članarina iznosi 1.650 dinara.

Obrazovanje nije uslov za Mensu

Članovi organizacije nadprosečno inteligentnih uglavnom su fakultetski obrazovane osobe i studenti, ali ima i potpuno neobrazovanih i onih sa završenom osnovnom školom. Nepismenost i stepen obrazovanja nemaju veze sa inteligencijom, napominju u ovoj organizaciji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.