Transparentnost u roku od tri dana dobija Ugovor o Železari

Izvor: Press, 01.Jul.2015, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transparentnost u roku od tri dana dobija Ugovor o Železari

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti naložio je Ministarstvu privrede da bez odlaganja, a najkasnije u roku od tri dana od dana prijema rešenja, dostavi organizaciji Transparentnost Srbija kopiju Ugovora o upravljanju Železarom Smederevo.
           U saopštenju poverenika se navodi da je tom resoru naloženo da dostavi Transparentnosti Srbija kopiju Ugovora >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << o pružanju usluga upravljanja i savetovanja. Ugovor su 21. marta ove godine potpisali predstavnici države, Privrednog društva ''Železara Smederevo", HPK ''Management'' iz Beograda i HPK ''Engineering B.V.'' iz Amsterdama. Poverenik, naime, smatra da je poveravanje na upravljanje resursa u javnom vlasništvu, pogotovo resursa vrednosti i značaja Železare Smederevo, pravni posao koji je s razlogom izazvao veliko interesovanje javnosti i koji nesporno predstavlja potpuno legitiman predmet interesovanja javnosti. Poverenik smatra i da ministarstvo nije pružilo nikakav dokaz za to da postoji neki od opravdanih razloga propisanih odredbama članova Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja koji bi eventualno predstavljao osnov da se uskrati pristup informacijama koje traženi dokument sadrži. Dodaje se da sami navodi da ugovor sadrži podatke čijim objavljivanjem bi mogla nastati šteta pružaocu osluga, bez suštinskih argumenata i dokaza izvesno ne predstavljaju takav osnov. ''Štaviše, ministarstvo je ignorisalo zakonsku odredbu člana 26. stav 2. Zakona, kojom je propisano da će Povereniku radi utvrđivanja činjeničnog stanja biti omogućen uvid u svaki nosač informacije na koji se ovaj zakon primenjuje, tako što je odbilo da mu dostavi predmetni Ugovor na uvid, što predstavlja postupka bez presedana u dosadašnjoj praksi primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja'', navedeno je u saopštenju. Poverenik je podsetio da je pravo javnosti i građana na pristup podacima u posedu organa vlasti zajemčeno Ustavom Srbije i da se ostvaruje ili eventualno ograničava pod uslovima i na način predviđen Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Ocenjujući da je svaki pokušaj da se bilo kakvim komercijalnim ugovorima sa stranim partnerima od ovog odstupi direktno suprotan i zakonu i Ustavu Srbije, u saopštenju se ističe da se nigde u svetu, pa ni u Srbiji, ne može normama obligacionog prava zadirati u prava iz sfere javnopravnog poretka.
TS: Rešenje Poverenika važno za pristup informacijama
      Organizacija Transparentnost Srbija pozdravila je današnje rešenje Poverenika za informacije od javnog značaja, kojiim se Ministarstvu privrede nalaže da toj organizaciji dostavi kopiju Ugovora o upravljanju Železarom Smederevo. Kako se navodi u saopštenju Transparentnost Srbije rešenje Poverenika je veoma značajno sa stanovišta budućnosti prava na pristup informacijama u Srbiji. "Sprovođenje tog rešenja treba da potvrdi dva važna načela - da podaci o raspolaganju javnom imovinom treba da budu javni i da sistemski Zakon o slobodnom pristupu informacijama ima primat u odnosu na njemu suprotne norme drugih propisa", istakla je ta organizacija. Kako se podseća u saopštenju Ministarstvo privrede je najpre odugovlačilo s dostavljanjem toj organizaciji kopije ugovora između Republike Srbije, Železare Smederevo i firme HPK Engineering B.V. o upravljanju Železarom, a zatim se, po isteku dodatnog roka pozvalo na odredbu Zakona o zaštiti konkurencije (član 45.)."Hronologija postupanja Ministarstva privrede u vezi sa ovim ugovorom jasno ukazuje, ne samo na nameru da se konkretni podaci sakriju od javnosti, već i želju da se uspostavi opasan presedan za druge slične slučajeve - potpuno isključenje primene pravila o pristupu informacijama o ugovorima koje zaključuju državni organi i državna preduzeća sa privatnim partnerima", navodi se u saopštenju. Transparentnost Srbija dodaje da, čak i ako neki podaci iz ugovora koje je ta organizacija tražila, treba da budu zaštićeni zbog interesa Srbije ili privatnog partnera "to se može učiniti jedino na način predviđen zakonom i u meri koju zakon dopušta". "To se nikako ne može učiniti negiranjem očigledne činjenice da su ugovori koje zaključuju država i državna preduzeća informacije od javnog značaja", poručila je Transparentnost Srbija. Kako se dodaje rešenjem Poverenika potvrđen je stav da su ugovori koje zaključuju državni organi i državna preduzeća  zapravo informacije od javnog značaja, da javnost ima opravdani interes da ih zna i da državni organ mora da dokaže suprotno. "Još važnija stvar je to što je Poverenikovo rešenje potvrdilo pravni stav, zasnovan kako na ustavnom načelu jedinstva pravnog poretka Srbije, tako i na relevantnim dokumentima međunarodnih organizacija, da se osnovanost zahteva za pristup informacijama mora ceniti sa aspekta odredbi Zakona o slobodnom pristupu informacijama, koji je u ovoj materiji lex specialis u odnosu na sve druge zakone kojima se ova prava ograničavaju", zaključila je Transparentnost Srbija.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Transparentnost: Rešenje Poverenika važno za pristup informacijama

Izvor: RTS, 02.Jul.2015, 00:02

Transparentnost Srbija pozdravlja rešenje Poverenika za informacije od javnog značaja, kojim se Ministarstvu privrede nalaže da toj organizaciji dostavi kopiju Ugovora o upravljanju Železarom "Smederevo". . Organizacija...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.