Trampov specijalac dotukao lažnu državu: Kurti gleda u oči i laže, SAD takvima ne da podršku!

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Mar.2020, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trampov specijalac dotukao lažnu državu: Kurti gleda u oči i laže, SAD takvima ne da podršku!

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel ističe da su SAD spremne da sarađuju sa svakom prištinskom vladom koja će odmah da ukine takse ili će u suprotnom podrška SAD izostati.

Od nove vlade, koja dolazi nakon pada premijera Aljbina Kurtija, očekuje hitno ukidanje taksa. Grenel je u intervjuu za prištinsku T7 rekao i da nema nikakvog plana za rešenje kosovskog pitanja koji bi podrazumevao razmenu teritorija, da su SAD to >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << više puta ponovile, ali, kako kaže, uvek ima onih koji to ne žele da čuju.

Izričit je da SAD ne žele da garantuju pomoć Prištini dok se druga strana oglušuje o zahtev da ukine takse.

- Čvrsto verujemo da taksa nanosi štetu građanima i ta mera bi nedvosmisleno trebalo da bude odmah ukinuta - rekao je Grenel i istakao da SAD žele da budu sigurne da svoj novac ne troše uzalud u propale investicije.

- Svi su nam pre izbora obećali da se obavezuju da će ukinuti takse - izričit je Grenel.

On ističe da administracija Donalda Trampa pokušava da pomogne procesu dijaloga i zato su, kako kaže, odlučili da politiku prepuste političarima, a da se na ekonomskom planu krene s podsticajima koji će stvoriti takvu poslovnu klimu u kojoj bi mladi imali posao. Upitan da li se i Aljbin Kurti obavezao da ukine takse, Grenel odgovara potvrdno.

- Sto odsto da. Pogledao me je direktno u oči i rekao da će ukinuti taksu - kazao je Grenel.

Na pitanje zašto misli da je Kurti lagao, američki diplomata kaže da ne želi da se bavi politikom i da će, kako je naveo, SAD raditi sa bilo kojom vladom koja hoće da ukine takse.

Grenel negira da postoji bilo kakav tajni plan za rešenje pitanja Kosova koji podrazumeva razmenu teritorija, o čemu je Kurti više puta govorio i na sednici parlamenta na kojoj je izglasano nepoverenje njegovoj vladi.

- Nikada. Nikada to nije postavljeno kao pitanje u mom prisustvu i, kao što rekoh, to nije nešto što sam video ili da se o tome pričalo. Dozvolite mi da budem vrlo jasan. Ovo sam rekao i ranije. To smo rekli na Tviteru, objavili smo izjave za medije, kada su oni tražili - rekao je Grenel.

Odlazeći premijer prištinske vlade Aljbin Kurti tvrdi da nikada Grenelu nije rekao da će ukinuti takse na proizvode iz centralne Srbije i BiH bez recipročnih mera. Kurti je tako reagovao na Grenelove reči da ga je "odlazeći kosovski premijer direktno pogledao u oči i rekao da će ukinuti takse".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.