Trampe, ne želimo te; Dve države se bore da ga diskvalifikuju sa izbora

Izvor: B92, 20.Jan.2024, 20:00

Trampe, ne želimo te; Dve države se bore da ga diskvalifikuju sa izbora

Kolorado je prva država koja je zatražila da se bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država skine sa liste kandidata u trci za predsednika.

Razlog za nastojanje da se Donald Tramp skine sa predsedničke izborne liste leži u 14. amandmanu na Ustav SAD koji kaže da javni zvaničnici koji se bave pobunom nikada više ne mogu biti birani ili imenovani.

Dve države - Kolorado i Mejn - utvrdile su da se zakon primenjuje na Donalda Trampa zbog njegove uloge u neredima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 6. januara 2021. čiji je cilj bio poništavanje predsedničkih izbora na kojima je republikanac izgubio od demokrate i aktuelnog predsednika Džoa Bajdena.

Vrhovni sud Kolorada zabranio je Trampu da se kandiduje, ali je on uložio žalbu i saslušanje je zakazano za 8. februar.

Odluka o diskvalifikaciji Trampa sa izbora pauzirana je i u Mejnu, nakon što je i Tramp uložio žalbu na odluku državnog sekretara.

Diskvalifikacija će biti na čekanju dok Vrhovni sud Kolorada ne donese odluku o Trampovoj žalbi.

U Ilinoisu i Masačusetsu je u toku razmatranje osporavanja Trampove kandidature, a odluku bi trebalo da donese nadležna komisija. Savezne države u kojima je propao pokušaj da se Tramp diskvalifikuje sa izbora su Minesota, Mičigen, Oregon, Kalifornija, Arizona, Nju Hempšir i Vašington.

Svaka država ima različita pravila o tome kako glasati o neustavnosti njegove kandidature, pa se i odluke razlikuju.

Na primer. u nekim državama o tome odlučuju državni sudovi, dok u drugim to rade popularno izabrani zvaničnici kao što je državni sekretar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.