Tramp podelio svet - i Sloveniju; Isušiti močvaru i ovde

Izvor: B92, 11.Nov.2016, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp podelio svet - i Sloveniju; "Isušiti močvaru i ovde"

Ljubljana -- Slovenačka politika na pobedu Donalda Trampa reagovala je vrlo uzdržano, a vodeći mediji izražavaju zabrinutost da bi talas populizma mogao zahvatiti i Evropu.

"Nakon Bregzita pobeda Trampa novi je šok za EU koja je i sama u unutarašnjoj krizi, u njoj se sada oseća strah", navodi u petak vodeći slovenački dnevnik Delo.

Ovaj ljubljanski dnevnik dodaje da je Tramp pobedio retorikom i porukama koje "ugrožavaju liberalnu demokratiju".

Iako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poruke iz kampanje često ostaju na nivou retorike, Trampova će spoljna politika imati izolacionalističke primese pa bi Evropa ubuduće morala da vodi računa više sama o sebi, navodi list.

Delo tvrdi da su se Evropljani na neki način razočarali u dva mandata dosadašnjeg predsednika Baraka Obame, kojeg su, nakon ratobornog Džordža W. Buša, doživljavali kao jednu vrstu "mesije", ali se on, navodi list, nakon izbora pretvorio u "hladnog realistu" što se tiče spoljne politike i odnosa sa Evropom.

"Trampovu pobedu omogućio je bes Amerikanaca protiv establišmenta, a to se događa i u Evropi, gde se bes sve više okreće prema Briselu, ali i domaćim političarima na vlasti, navodi komentator Dela, izražavajući bojazan da će se populistički politički trend proširiti Evropom.

"Trampova pobeda mogla bi s druge strane Evropi da bude i korisno otrežnjenje, jer je upozorava da ona mora više da brine za sebe i svoje vlastite interese", navodi list, te upozorava na Trampove izjave kojima je doveo u pitanje neke pretpostavke transatlantskog savezništva i načela slobodne trgovine koji karakteriziraju odnose u savremenom svijetu.

Mariborska “Večer” pobedu Trampa vidi kao reakciju razočaranog dela američkih birača srednjeg i nižeg sloja političkim elitama i globalizacijom koju krive za gubitak radnih mesta, te navodi da su Trampu pobedu osigurali i mediji jer se njima vešto koristio pa mu nisu naškodile ni vulgarne i populističke izjave koje su šokirale svet.

"Medijske korporacije i predizborne ankete izgubile su verodostojnost, atradicionalni ozbiljni mediji više se ne probijaju do razočaranih masa, jer ih one često ne vide na svojoj strani pa se oslanjaju na društvene mreže s informacije bez filtera za laži, a tako pristajemo na komercijalni medijski stampedo kojima su važni samo brojevi objava i klikova, čime i sami pristajemo na društveno rastakanje", navodi ovaj mariborski list, prenele su agencije.

Podseća se da su lične čestitke Trampu i budućoj prvoj dami SAD Melaniji uputili premijer Miro Cerar i predsednik Borut Pahor, ali i primećuje da su se oni u svojim izjavama uzdržali od svakog komentara američkih političkih prilika ili očekivanja od buduće američke politike.

Međutim, čelnik slovenačke opozicije Janez Janša u razgovoru za jednu privatnu televizijsku stanicu rekao je da je pobeda Trampa dobra jer najavljuje snažnu Ameriku i kad se radi o spoljnoj politici. Osim toga, navodi da je slaba Amerika zapravo i evropski problem.

Janša je rekao da se i za Ronalda Regana, svojevremeno nakon što je izabran, govorilo da je ekstremista koji će blokovski svet dovesti do rata, ali da je njegov mandat bio odličan i da se pokazao uspešnim predsednikom pa je, smatra on, njegov mandat na čelu velesile doveo i do pada Berlinskog zida, raspada SSSR-a i demokratizacije nekadašnjeg evropskog istoka.

Janša se, kaže, nada da će doći vreme da se i u Sloveniji "isuši močvara" te da potrebnih političkih promena u državi nema zbog snaga političkog kontinuiteta kojima dominira levica, ali i zbog pristranih i neobjektivnih medija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.