Tramp nije podoban za predsednika

Izvor: B92, 18.Jun.2020, 16:21

"Tramp nije podoban za predsednika"

Vašington -- Donald Tramp nije "podoban za funkciju" predsednika, kaže bivši savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džon Bolton u intervjuu televiziji ABC.

"Mislim da on nije podoban za tu funkciju. Ne mislim da ima veštine za obavljanje tog posla", rekao je Bolton u intervjuu koji će biti u celini emitovan tokom vikenda.

"Zaista nisam mogao da identifikujem drugi vodeći princip osim šta je dobro za ponovni izbor Donalda Trampa", dodao je Bolton, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je bio savetnik za nacionalnu bezbednost od aprila 2018. do septembra 2019. "On je bio toliko usredsređen na reizbor da je sve drugo ostalo po strani", kaže on.

Džon Bolton (71), koji je pratio Trampa tokom istorijskog samita sa severnokorejskim liderom, rekao je da je američki predsednik tada bio više fokusiran "na fotografisanje" sa Kim Džong Unom nego na posledice tog sastanka u diplomatskom smislu.

"Džon Bolton je sebe diskreditovao", prokomentarisala je za Foks njuz portparolka Bele kuće Kejli Makenani. "Ovaj čovek je pohvalio predsednika Trampa kao snažnog u spoljnoj politici, da ne pravi iste greške kao prethodne administracije", dodala je ona.

Boltonova knjiga "Soba gde se sve događalo: Memoari iz Bele kuće" treba da bude objavljena 23. juna, ali su se u javnosti pojavili delovi knjige. SAD su tužile Boltona nakon što je Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće utvrdio da radna verzija knjige sadrži pasuse sa poverljivim informacijama o nacionalnoj bezbednosti.

Objavljivanje knjige bi, kako se navodi u tužbi, nanelo "nepopravljivu štetu" nacionalnoj bezbednosti SAD.

Donald Tramp je u septembru 2019. otpustio Boltona posle 17 meseci provedenih na mestu savetnika za nacionalnu bezbednost.

Bolton je u knjizi optužio Trampa da je od kineskog predsednika Si Đinpinga zatražio pomoć kako bi osvojio novi predsednički mandat.

On je kazao da Tramo 2019. godine Si Đinpingu rekao da može da nastavi sa izgradnjom logora za Ujgure i druge muslimanske etničke grupe, iako je administracija kritikovala te kineske logore.

Bolton je napisao i da je Tramp kazao kako bi invazija na Venecuelu bila "kul", iako je vlada poručila da se protivi nasilnom svrgavanju predsednika te zemlje Nikolasa Madura.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.