Tramp: Mislim da će se Evropljani dobro ponašati...

Izvor: B92, 26.Sep.2018, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp: Mislim da će se Evropljani dobro ponašati...

Predsednik SAD Donald Tramp je izrazio uverenje da će evropski saveznici podržati njegov oštar pristup prema Iranu.

On je to izjavio pred sednicu Saveta bezbednosti UN o neširenju oružja za masovno uništenje koja će se takođe baviti i Severnom Korejom i Sirijom.

"Mislim da će se Evropljani dobro ponašati, samo gledajte!", rekao je Tramp na početku sastanka s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom koji, kao i drugi američki bliskoistočni saveznik, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Saudijska Arabija, pritiska Trampa da zadrži antiiranski stav.

Predsednik SAD je juče s govornice Generalne skupštine UN pozvao sve zemlje da izoluju "korumpiranu diktaturu" u Teheranu. Trampov cilj je da natera Iran na pregovore o novom širokom sporazumu, koji bi zamenio nuklearni sporazum iz 2015. iz kojeg je povukao SAD.

Taj sporazum se ne bi bavio samo pitanjem sprečavanja Teherana da dođe do nuklearnog oružja, već bi i zabranio Iranu da izvozi balističke rakete i okončao njegovo "destabilizatorsko" delovanje na Bliskom istoku.

S druge strane, iranski predsednik Hasan Rohani je optužio Trampa da pokušava da ga "zbaci" drakonskim sankcijama koje poredi s činom "ekonomskog terorizma", u momentu kada se pravi da poziva na dijalog.

Francuska, Velika Britanija i ostatak EU nikada nisu prihvatile američko istupanje iz sporazuma s Iranom iz 2015, i zajedno sa Iranom, Rusijom i Kinom pokušavaju da spasu sporazum.

EU je početkom nedelje iznela kompleksan trgovinski mehanizam kao zaštitu za strane kompanije koje napuštaju Iran u strahu od američkih kaznenih mera.

Američka vlada je osudila tu evropsku inicijativu, a državni sekretar Majk Pompeo je izrazio "duboko razočaranje".
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.