Tragova ima, mini morisa još nema

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2014, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tragova ima, "mini morisa" još nema

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović izjavio je danas da je, uz sve tragove koji postoje, teško prihvatiti da vozilo kojim je usmrćen Luka Jovanović (21) na Brankovom mostu u Beogradu, ni posle 15 dana nije identifikovano.

"Imamo dve specifičnosti - jedna je da se radi o relativno retkom modelu vozila na našim prostorima, a drugo, saobraćajnica na kojoj se nesreća dogodila je prilično dobro pokrivena kamerama. To vozilo je odnekud došlo i nekud je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << otišlo", rekao je Okanović u izjavi za agenciju Beta.

On je kazao da je teško prihvatljivo da policija već 15 dana nije identifikovala vozilo, a prema snimcima s kamera koji su objavljeni u beogradskim medijima, reč je o "mini morisu".

"Nisu kamere jedini trag, tu su i podaci sa baznih stanica mobilne telefonije i delovi vozila zatečeni na licu mesta. Kada se ukrste ti tragovi može da se suzi sumnja na određen broj ljudi, a onda operativnim radom može da se utvrdi da li je neko od tih ljudi umešan u ovo krivično delo", ocenio je Okanović.

Komentarišući izjave policijskih zvaničnika da su pojedine kamere u Beogradu neupotrebljive i zastarele, on je istakao da je onda vreme da se to promeni i da postoje sredstva za to.

"Osam miliona evra izdvojeno je u proteklih pet godina po Zakonu o osiguranju u saobraćaju. U poseban Fond za video nadzor od tih osam miliona evra, prema našim podacima, nijedna kamera nije kupljena u Srbiji. A sa druge strane ne zna se šta je sa tim novcem", kazao je Okanović.

On je rekao da se u slučaju stradanja 21-godišnjeg mladića može postaviti pitanje da li je od samog početka reakcija policije bila odgovarajuća.

"Na snimku sa kamera koji je objavljen vidi se da je hitna pomoć na lice mesta stigla pre policije. Da li je aktiviran mehanizam za pronalaženje vozila, da li je to učinjeno u kratkom roku ili ne - mnoga pitanja mogu da se postave i da se istraži da li je rad policije bio savestan, stručan i profesionalan", ocenio je on.

Okanović je postavio i pitanje šta bi se dogodilo da se u isto vreme i na istom mestu dogodio pokušaj atentata na nekog visokog državnog funkcionera.

LDP: Što pre istražiti slučaj Luke Jovanovića

Liberalno demokratska partija (LDP) pozvala je danas policiju da u što kraćem roku istraži saobraćajnu nesreću u kojoj je pre dve nedelje poginuo Luka Jovanovića (21), kada ga je na Brankovom mostu udario automobil.

U saopštenju LDP je naveo da se do skora Ministarstvo unutrašnjih poslova hvalilo efikasnošću video nadzora na ulicama Beograda i da je svako ko počini saobraćajni prekršaj, u kratkom roku dobijao kaznu na kućnu adresu s fotografijama.

"Upravo je zato neverovatno da je prošlo dve nedelje od saobraćajne nesreće u kojoj je život izgubio Luka Jovanović, a da počinilac još nije pronađen", naveo je LDP i pozvao policiju da istraži slučaj i privede osumnjičene za sva nerazjašnjena krivična dela.

LDP je pozvao Vladu da hitno usvoji izmene Zakona o policiji, koje bi decentralizovale policiju.

"Sve što se dešava dokazuje da je potrebno da izbor načelnika policije bude u nadležnosti lokalnih samouprava", istakao je LDP i predložio i osnivanje komisija za bezbednost u lokalnim samoupravama, koje bi radile na koordinaciji načelnika policije s telima lokalne samouprave i organizacijama civilnog društva.

Luka Jovanović preminuo je 26. jula u Beogradu, dan pošto je na njega na Brankovom mostu naleteo vozač "mini kantrimena", dok je Jovanovović gurao svoj automobil. Policija još nije uspela da pronađe vozača zbog čega Lukin otac Bojan Jovanović protestuje na mestu gde mu je sin ubijen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.