Tragedija kod Lampeduze, 133 žrtve

Izvor: B92, 03.Okt.2013, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tragedija kod Lampeduze, 133 žrtve

Rim -- Najmanje 133 osobe stradale u blizini ostrva Lampeduza na samom jugu Italije, kada je potonuo brod na kome je bilo više stotina migranata iz Afrike.

Kako je saopštila obalska straža, potonuli brod nalazi se na dubini od 40 metara, prenela je agencija Ansa.

Spasilačke ekipe ističu da su većina migranata neplivači, pa su brodolom preživeli samo najjači, a da su od ukupno oko 100 žena spasene samo tri, dok zasad nije spaseno nijedno dete, javio je AP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Spasioci i dalje pokušavaju da izvuku veliki broj ljudi iz vode kod južne italijanske obale, a strahuje se da će broj žrtava biti veći, jer ima oko 200 nestalih.

Veruje se da je na brodu bilo od 450 do 500 migranata iz Afrike, najviše Somalijaca, a spaseno je 159 ljudi. U potrazi za preživelima su brodovi obalske straže i carine i helikopteri, ali i lokalni ribari.

"Ovo je tragedija, horor koji traje. Možemo da potvrdimo da smo izvukli više od 80 beživotnih tela iz vode, a akcija spasavanja se nastavlja", rekao je ranije gradonačelnik Lampeduze.

Mali brod koji je bio prepun putnika se zapalio, a zatim i potonuo. Prema poslednjim informacijama, do požara je došlo kada je otkazao motor i voda počela da prodire u brod, a imigranti su u pokušaju da dozovu pomoć zapalili vatru. Ona se proširila, a putnici su u panici prešli samo na jednu stranu i tako prevrnuli brod.

Italijansko tužilaštvo je u ovom slučaju otvorilo istragu pod optužbama za višestruko ubistvo, kao i podsticaj ilegalne imigracije.

"U ovo doba godine, kada je Mediteran mirniji, svakodnevno brojna plovila iz Afrike i s Bliskog istoka prevoze migrante do italijanske obale. Često su brodovi mali, neadekvatni za putovanje, a prevoze znatno više putnika nego što je predviđeno", navodi BBC.

Lokalni mediji prenose da su najmanje jedna trudnica i jedno dete među stradalima.

Papa Franja, koji je Lampeduzu posetio u julu, izrazio je žaljenje zbog ove nesreće, koju je italijanski premijer Enriko Leta u poruci na društvenoj mreži Tviter nazvao "ogromnom tragedijom".

Lampeduza je najjužniji deo italijanske teritorije i udaljena je samo stotinak kilometara od Tunisa, a često je prva stanica na evropskom tlu za migrante iz Afrike i s Bliskog istoka.

Na obalu Lampeduze se od početka "arapskog proleća" krajem 2010. iskrcalo više hiljada ljudi, koji su u talasima bežali iz zemalja u kojima su izbijali pobune, nasilje i demonstracije.

Ova nesreća je najnovije od brojnih davljenja migranata u blizini italijanske obale, ali je i jedna od najtežih u istoriji. U ponedeljak se udavilo 13 azilanata u pokušaju da iz nasukanog broda doplivaju do obale Sicilije.

Prem podacima UN, oko 500 osoba je u 2012. godini stradalo u pokušaju da emigrira vodenim putem u Evropu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.