Izvor: B92, 07.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traga se za preko 160 osumnjičenih

Beograd -- Bruno Vekarić kaže da Tužilaštvo traga za više od 160 osoba albanske nacionalnosti osumnjičenih za ratne zločine na Kosovu.

"Pred srpskim sudovima vode se postupci protiv dve osobe, koje su bile dostupne srpskim organima, a u različitim fazama postupka je više od 160 osoba, konkretno Albanaca, za kojima su raspisana poternice", rekao je portparol Tužilaštva za ratne zločine Srbije novinarima nakon razgovora u Beogradu sa predstavnicima Udruženja kidnapovanih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ubijenih Srba sa Kosova.

"Pred srpskim sudovima vode se postupci protiv dve osobe koje su bile dostupne srpskim organima, dok je u različitim fazama postupka više od 160 osoba, konkretno Albanaca", rekao je Vekarić novinarima u Specijalnom sudu.

Radi se o osumnjičenima za zločine nad srpskim i nealbanskim stanovništvom na Kosovu.

Članovi porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu bili su pomalo skeptični pred početak razgovora s tužiocemn za ratne zločine Srbije Vladimirom Vukčevićem.

Oni su naveli da ne vide da se išta čini kako bi se otkrili i procesuirali zločini počinjeni nad Srbima. Međutim, ono što su im tužioci saopštili ih je, po svemu sudeći, umirilo.

"Na sastanku smo saznali da su pokrenuti postupci, što nas posebno raduje, i da je jedina i glavna smetnja u procesuiranju tih postupaka UNMIK, koji ne hapsi lica koja su osumnjičena za ratne zločine", kaže generalna sekretarka Udruženja Nataša Šćepanović.

Vekarić je kazao da su predstavnici Udruženja upoznati sa radom tužilaštva za ratne zločine u konkretnim predmetima, ocenivši da je njihov zahtev da saznaju istinu o događajima na Kosovu legitiman i opravdan.

"Mi želimo da se svi zločini procesuiraju u Srbiji ili na Kosovu i Metohiji", rekao je Vekarić navodeći da je zabrinjavajuće što se osumnjičeni za otmice i ubistva srpskog i nealbanskog stanovništva šetaju i žive slobodno na Kosovu.

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji angažovalo je advokatsku kancelariju Borivoja Borovića koji će ubuduće komunicirati s tužilaštvom.

I porodice i tužilaštvo očekuju da bi sakupljanje svih dokumenata na jednom mestu moglo da pomogne da se otkrije istina i pokrenu postupci protiv zločinaca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.