Traga se za 220 osumnjičenih za zločine nad Srbima

Izvor: Beta, 19.Mar.2015, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traga se za 220 osumnjičenih za zločine nad Srbima

BEOGRAD, 19. marta 2015. (Beta) - Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je u četvrtak da traga za više od 220 potencijalnih izvršilaca ratnih zločina nad Srbima.

U saopštenju Tužilaštvo je, povodom optužbi koje su u Skupštini Srbije upućene na njegovu adresu, podsetilo da je celokupan materijal koji je preuzet 2009. iz arhiva Komiteta za prikupljanje podataka o zločinima protiv čovečnosti i medjunarodnog prava, dostavljen Službi za otkrivanje ratnih zločina MUP-a Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << na obradu.

Kako se navodi, Služba za otkrivanje ratnih zločina je posle obrade dostavila informacije Tužilaštvu, po kojima je Tužilaštvo postupilo i dalje nastavilo da prikuplja dokaze i informacije.

"Zahvaljujući ovim informaciajma i dokazima, Tužilaštvo za ratne zločine pokrenulo je postupke protiv više od 220 potencijalnih počinilaca zločina nad Srbima, koji za sada nisu dostupni našim organima gonjenja", navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo je navelo da je o tome početkom godine o tome uputilo poverljivu informaciju relevantnim državnim organima.

Poslanik Srpske napredne stranke Milovan Drecun zatražio je od Tužilaštva za ratne zločine da razjasni zašto se u magacinu tog tužilastva nalazi, kako je naveo, nekoliko desetina hiljada neobradjenih izjava sa imenima izvršilaca ratnih zločina nad Srbima u Hrvatskoj i BiH.

"Tražimo razjašnjenje od Tužilaštva zbog čega je to držano u magacinu, zbog čega se odmah nije postupilo, da li je to skrivena dokumentacija. Mnogi su izbegli da budu osudjeni za ratne zločine zato što je neko gurnuo tu dragocenu dokumentaciju u neki magacin i nije postupio po njoj", kazao je Drecun novinarima u Skupštini Srbije.

Drecun je kazao da je "neblagovremena obrada dokumentacije" omogućila da na desetine izvršilaca ratnih zločina ne budu procesuirani zbog nedostatka dokaza.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.