Tozovčeva poezija

Izvor: RTS, 17.Okt.2018, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tozovčeva poezija

U okviru održavanja 49. Međunarodne manifestacije - Smederevska pesnička jesen, sinoć je u Centru za kulturu predstavljena zbirka pesama - "Poezija" Predraga Živkovića Tozovca.
Zbog njegovih pesama svaki boem ima opravdanje zašto vreme provodi u kafani, uz njegove pesme rastu generacije, zaljubljuju se i tuguju. A njegovu poeziju i skrivenu ljubav prema pisanoj reči tek upoznajemo.
 
O tome >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sam estradni umetnik Predrag Živković Tozovac kaže: "Poeziju sam pokušao da pišem još kao klinac, znači kad sam prvu pesmu komponovao i smišljao reči, ja mislim da je tu seme moje ljubavi prema poeziji."
Pesme je napisao o svom rodnom gradu, o lepoti susreta i o muzičkom stvaralaštvu.
"Jedini narod koji još uvek nije lišen osećaja za stvarni život jer još uvek nije potpljen u memlu nerealne univerzalnosti homoglobalisa, jedini narod kome su vera, nada, prijateljstvo, ljubav još uvek izvor nekog smisla u životu i baš o tome peva pesnik Predrag Živković Tozovac", kaže Dragan Mraović, književnik i prevodilac.
Dugo nije hteo da se svojom poezijom hvali i da o njoj govori, ali na nagovor prijatelja pristao je da je podeli sa svetom.
"To je moja privatna ljubav, to je poezija", kaže Tozovac. I dodaje: "Mislim da je sve što pevam neka vrsta poezije, ali ima unutra nekoliko pesama proze, znači nisu za pevanje - pričice male."
Za sebe kaže da je Vodolija, Pevač, Svirač, Kompozitor, Harmonikaš, a sada i Pesnik koji u zbici pesama poklanja publici suštinu njegove tanane umetničke duše.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.