Totalno bezvlašće: Policija blokirana, broje se mrtvi

Izvor: B92, 10.Feb.2017, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Totalno bezvlašće: Policija blokirana, broje se mrtvi

Porodice policajaca koji traže neisplaćene plate blokirale su nekoliko pukova vojne policije u Rio de Žaneiru.

To je urađeno u akciji sličnoj onoj organizovanoj u susednoj brazilskoj državi Espirito Santo koja je izazvala talas nasilja i više od 120 mrtvih.

Iako su glasine o opštem štrajku u Riju izazvale paniku među stanovništom, u gradu vlada red i policija patrolira kroz sve četvrti, navodi agencija Frans pres.

Prema pres službi vojne policije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rija, demonstranti su se pojavili na ulazima 27 od 100 policijskih centara koliko ih ima u državi Rio, i većina od njih je protestovala mirno bez sprečavanja ulazak ili izlazak vozila.

Ipak ispred četiri sedišta policije porodice policajaca blokirale su ulaz, uključujući i sedište bataljona Šok, za razbijanje demontracija. Taj bataljon juče je bio izveden na ulice Rio de Žaneira da suzbija nasilne proteste protiv lokalnih vlasti.

"Stigli smo ovde u četiri sata ujutro i od tada ni jedno vozilo nije odavde izašlo", rekla je za Frans pres jedna od žena koje su blokirale ulaz u zgradu gde im rade muževi.

Policajci nemaju prava da štrajkuju, ali njihove porodice mogu da ih spreče da rade blokirajući pristup zgradama, kao što je bio slučaj u susednoj državi Espirito Santo.

Major Ivan Blaz, portparol lokalne vojne policije u Riju, rekao je novinarima da 95 odsto policajaca radi normalno.

"Znamo da vlada veliko nezadovoljstvo u našim redovima, ali nedostatak policije na kraju uvek pogodi najsiromašnije", rekao je Blaz.

U državi Espirito Santo, zbog toga što od subote policijske patrole nisu izlazile naulice izbio je talas nasilja, u kome je život izgubilo 121 osoba, prema računici sindikata lokalne policije.

Vojska je pozvana kao pojačanje, mobilisano je više od 1.700 ljudi a dodatnih 1.300 se očekuje do kraja vikenda, ali ulice su praktično puste već skoro nedelju dana i škole i dalje ne rade.

Lokalne vlasti juče su dugo pregovarale s predstavnicima porodica policajaca, ali nije postignut dogovor.

Šef bezbednosne službe države Andre Garsija rekao je danas novinarima da je 703 policajaca optuženo za pobunu. Oni mogu da dobiju kazne zatvora od osam do 20 godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.