Totalni preokret: Rusi se kriju?

Izvor: B92, 05.Sep.2023, 20:47

Totalni preokret: Rusi se kriju?

Ruske snage su počele da pokrivaju neke od svojih jurišnih aviona automobilskim gumama.

To je, kako kažu stručnjaci, improvizovana mera za zaštitu od udara ukrajinskih dronova.

Satelitski snimci Makar sa vojnog aerodroma Engels, duboko unutar ruske teritorije, pokazuju dva strateška bombardera Tu-95 sa gumama postavljenim na vrhu trupa.

CNN nije mogao nezavisno da potvrdi razlog postavljanja guma na avione, ali stručnjaci kažu da bi to mogao biti pokušaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne samo da se doda dodatni sloj zaštite od ukrajinskih dronova, već i da se smanji vidljivost letelice, posebno noću.

Improvizovani napori mogu imati ograničen efekat u smislu ublažavanja štete, kaže Francisco Serra-Martins iz One Vai Aerospace, proizvođača dronova čije su dronove koristile ukrajinske snage.

"To može da smanji toplotni potpis izloženih strateških vazdušnih sredstava postavljenih na platforme aerodroma, ali će oni i dalje biti vidljivi na infracrvenim kamerama“, rekao je on.

"Iako izgleda pomalo smešno, čini se da pokušavaju da učine najbolje što mogu da ojačaju letelice koje bi inače bile lak plen. Da li će uspeti zavisi od toga kakva je bojeva glava na raketama/dronova", rekao je Stefan Votkins, istraživački konsultant otvorenih izvora koji prati avione i brodove, dodajući da bi se gume mogle koristiti za zaustavljanje fragmentacije od detonacije iznad glave koja bi probila letelicu.

Vojni zvaničnik NATO-a rekao je da je alijansa primila na znanje ovu improvizovanu meru. Zvaničnik je govorio pod uslovom da ostane anoniman, jer nije bio ovlašćen da razgovara sa medijima.

"Verujemo da je namenjen zaštiti od dronova“, rekao je vojni zvaničnik NATO-a. „Ne znamo da li će ovo imati efekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.