Totalni preokret: Otvaraju granice?

Izvor: B92, 02.Sep.2023, 15:38

Totalni preokret: Otvaraju granice?

Pučisti koji su u Gabonu zbacili predsednika Alija Bonga Ondimbu najavili su ponovno otvaranje granica već danas.

To je rekao e u programu državne televizije pukovnik Ulrih Manfumbi Manfumbi, portparol Komiteta za tranziciju i rekonstrukciju institucija (CTRI).

"U želji da očuvamo poštovanje vladavine prava, dobre odnose sa našim susedima i svim zemljama sveta, i u nastojanju da nastavimo da promovišemo kontinuirano funkcionisanje države, istovremeno izražavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snažnu želju da ispunimo međunarodne obaveze“, CTRI je, po hitnom postupku od subote, "odlučio da ponovo otvori kopnene, morske i vazdušne državne granice“.

Granice su zatvorene u sredu nakon što je vojni udar svrgnuo predsednika Ali Bonga, koji je vodio zemlju 14 godina. Međutim, vlasti nisu ukinule policijski čas, koji je na snazi na celoj teritoriji od 18 do 6 časova po lokalnom vremenu.

"Svako ko stigne u Gabon ili želi da napusti zemlju moći će to da učini tako što će pokazati svoje putne isprave“, objasnio je Manfumbi. General Bris Oligui Nguema, koji bi u ponedeljak trebalo da položi zakletvu kao "predsednik prelaznog perioda", obećao je u petak da će uvesti "demokratskije" institucije koje poštuju "ljudska prava".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.