Tornado u Somboru?!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2010, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tornado u Somboru?!

SOMBOR - U ataru Sombora, u okolini salaškog naselja Gradina juče pola sata posle podneva pojavila se tzv. pijavica, odnosno, kako je poznatija, tornado.

Preciznih podataka o šteti još uvek nema, ali se na Fejsbuku pominje da je u Gradini na jednoj kući pijavica odnela pola krova i isčupala dvadesetak bandera, saznaje somborski internet portal Soinfo.org.

Meteorolog Đorđe Kartum iz Radarskog centra (RC) Bajša, nakon što je pogledao snimke, kazao je za somborski portal >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se nesumnjivo radi o tornadu, kako ga zovu u Americi, ali nije mogao precizno da proceni njegovu snagu.

On je izjavio da se takve pojave u Srbiji događaju vrlo retko i da su kratkotrajne, što praktično sprečava njihovo izučavanje.

Kartum je kazao da je njihov radar u to vreme pokazivao nestabilno vreme u Somboru i pojavu kumulunimbusa, odnosno olujnih oblaka.

Između svih vrtložnih vetrova nema neke preterane razlike u pogledu izgleda i snage, ali se razlikuju u veličini, tj. prečniku vrtloga. Dele se na morske pijavice, kopnene pijavice (trombe) i tornado.

Trombe su manje-više redovna stvar i obično su dosta slabe. Međutim, bilo je slučajeva da su razvile dovoljnu snagu da prevrnu automobil i naprave popriličnu štetu.

Tornado nastaje različitim fizičkim procesima u atmosferi, a za nastanak tornada je potrebno nekoliko uslova, kao što su nestabilnost atmosfere, mehanizmi podizanja i vlaga u srednjim i donjim delovima atmosfere.

U blizini tla nestabilna vazdušna masa je topla i vlažna, a relativno je hladnija u gornjim delovima atmosfere. Topli i vlažni delovi vazduha dižu se i sastaje sa hladnim i suvljim.

Strujanje toplog vazduha se u oblaku sudara sa ostalim strujanjima hladnijeg silaznog vazduha i tada oblak počinje pokazivati vidljive rotacije koje se zbog sile teže pružaju do tla.

Najviše tornada imaju Sjedinjene američke države, oko 1.200 godišnje, što je četiri puta više nego na tlu Evrope, što se dešava zbog specifične geografije tla severno-američkog kontinenta, na kojem manjkaju visoke planine koje bi sprečile mešanje toplih i hladnih vazdušnih struja.

U Evropi tornada najviše ima u Velikoj Britaniji. Pretpostavlja se da je jedan od razloga i Golfska struja.

Tornada i pijavica u Evropi ima zaista mnogo, naročito u toploj polovini godine, od Finske do Malte i od Rusije do Portugala.



Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tornado u Somboru

Izvor: Cafe.ba, 13.Maj.2010

U okolini salaškog naselja Gradina kod Sombora pijavica snažnog vjetra, koji u Americi zovu tornado, odnijela je na jednoj kući pola krova, i počupala dvadesetak bandera.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.