Izvor: Blic, 10.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Torino: Proteran imam ekstremista

Italijanske vlasti proterale su imama Mohameda Kohaila u Maroko zbog ekstremističkog delovanja i navodnog širenja propagande protiv Zapada.



Kohaila, koji je 15 godina živeo u Torinu gde je i bio imam, ranije je odbacio je sve navode italijanskih vlasti da je u svojim javnim istupanjima širio netrpeljivost prema Zapadu. On je naveo da su njegove izjave, koje su korišćene u sudskom postupku, istrgnute iz konteksta.

Snimci načinjeni skrivenom kamerom u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << džamiji u Torinu pokazali su, medjutim, da je Kohaila delio pamflete u kojima se zagovara džihad i propagira delovanje Al Kaide.

"Ne mogu da imam kontrolu nad svim što se deli u džamiji. Čim sam pronašao sumnjive pamflete, naredio sam da se oni bace", rekao je italijanskim novinarima Kohaila.

Italijansko tužilaštvo je zbog toga pokrenulo istragu, ali, kako navode italijanski mediji, tokom istrage nije eksplicitno utvrdjeno da postoji direktna veza izmedju imama Kohaila i pamfleta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije medjutim, saopštilo je da je odluka o proterivanju u Maroko, matičnu državu imama Kohaila, doneta nakon istrage koja je pokazala da u njegovom delovanju ima "opasnih elemenata", kao i da je on bio blizak ekstremistima koji zagovaraju džihad.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.