Toplotni udar na Balkanu

Izvor: S media, 14.Jun.2010, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toplotni udar na Balkanu

Balkansko polustrvo je zahvatio pravi toplotni talas i temeperature do 40 stepeni, dok na severu Evrope kao da tek sada ulaze u proleće.

U Grčkoj su letnje žege stigle mnogo ranije nego prethodnih godina i živa u termometru se u pojedinim mestima proteklog vikenda kretala oko 40 stepeni Celzijusovih.

Mnogi stanovnici te zemlje već danima spas traže na plažama. Prema izveštajima agencija, u Atini će danas biti 37 stepeni, a na severu, u Solunu, biće "hladnije" >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << samo dva stepena .

Toplotni talas nije mimoišao ni Tursku. Prvi turisti koji su stigli u Izmir i Bodrum uživaju na temperaturi od 35 stepeni. Vrućine nisu zaobišle ni Istanbul gde se danas očekuje 30 stepeni.

Toplotni udar je stigao u Makedoniju i Bugarsku. U Skoplju je danas 37, a u Sofiji 35 stepeni. Najtopliji grad u Bugarskoj je Plovdiv, gde se živa u termometru približila 40. stepenu.

Saharske vrućine pogodile su i Rumuniju gde vlasti preduzimaju mere predostrožnosti, pošto se mnogi gradjani suočavaju sa problemima. Već dva dana temperature se kreću do 37 stepeni i najteže su pogodjeni severoistočni delovi zemlje.

Prema najavama metereolaga, temperature će na Balkanu početi da padaju sredinom sedmice, ali će i dalje biti visoke za ovo doba godine - oko 30 stepeni Celzijusovih.

Dok se jug Evrpe guši u tropskim vrućnama, na severu kontinenta kao da su tek izašli iz zime. Najviša temperatura u Helsinkiju, Oslu i Stokholmu danas će biti 16 stepeni, Londonu i Kopenhagenu 18, a Berlinu i Vašavi 19 stepeni.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Balkanski toplotni udar i svežina severa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2010

ATINA/ANKARA/BUKUREŠT -..Balkansko poluostrvo je zahvatio pravi toplotni talas i temperature do 40 stepeni, dok na severu Evrope kao da tek sada ulaze u proleće...U Grčkoj su letnje žege stigle mnogo ranije nego prethodnih godina i živa u termometru se u pojedinim mestima proteklog vikenda kretala...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.