Toplo vreme izmamilo zmije

Izvor: Šumadija Press, 23.Maj.2015, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toplo vreme izmamilo zmije

Toplo vreme, iz skrovišta pod Juhorom, izmamilo je zmije, među kojima i poskoke, kojima je ova planina u Pomoravlju prirodno stanište.

Meštani Bresja, nedaleko od sela, ubili su na jednom mestu četiri odrasla poskoka, koji su sada u proleće “posle zimske hibernacije”, najaktivniji, saopštila je Gradska uprava za zaštitu životne sredine Jagodine i upozorila da su “zmije zakonom zaštićene i ne smeju se ubijati”.

Biolog Boban Stanković, >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << iz Gradske uprave, ističe da se na Juhoru, pored ostalih vrsta zmija, nalaze i staništa poskoka, često u blizini naselja, i sada, kada su gmizavci najaktivniji, najčešći su susreti sa njima stanovništva, posebno stočara, lovaca, drvoseča, planinara, berača pečurki…

Prilikom tih susreta ljudi, preventivno da bi zaštitili sebe i domaće životinje, ubijaju ovu otrovnicu – rekao je Stanković.

On je dodao da su sve vrste zmija, uključujući i poskoka, zakonom zaštićene i ne smeju se ubijati.

– Prema Pravilniku o oštetnom cenovniku, visina naknade (kazne) za svakog ubijenog poskoka je 14.400 dinara – napomenuo je Stanković.

Stanković podsećja da “zmije nisu agresivne, ako nisu ugrožene, zmije su neupadljivi članovi svakog ekosistema i u prirodi imaju izuzetno važnu ulogu u održavanju ravnoteže populacija drugih organizama pre svega mišolikih glodara”.

U zaštiti protiv zmija najbolje su preventivne mere: opreznost i adekvatna obuća, duboke gumene čizme – rekao je Stanković i podsetio da se zmije nalaze najčešće na toplim, sunčanim mestima, kamenjarima, šumarcima i šikarma.

Treba paziti gde stajemo nogom i pružamo ruku, a “stoku je najbolje ne izvoditi na ispašu, na mesta gde ima poskoka – zaključio je Stanković.

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.