Toplo i suvo

Izvor: Politika, 12.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toplo i suvo

Sneg je okasnio, pa još ima vremena da u dvorištu valjano zbrinete svog psa, a najbolju kućicu za svog čuvara doma napravićete sami, ako ste vešte ruke. Jer, one koje se nude na tržištu uglavnom su izrađene od tanjih dasaka, nemaju gotovo nikakvu termičku izolaciju, a i dvostruko su skuplje od one koju sami "podignete".

Od materijala za kućicu upotrebite OSB ploče, vodootporne. Ima ih raznih dimenzija i debljina, a mi smo koristili ploču od 9x2.500x1.250 milimetara. Utrošene >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su nepune tri table, koje, inače, koštaju, sa rezanjem po krojnom crtežu, 3.215 dinara. Još toliko novca biće vam potrebno za pet tabli stirodura debljine 20 milimetara, šrafove (130 komada crnih za gipsane ploče, jer ne rđaju, dužine 55 milimetara, i 50 komada dužine 75 milimetara), vodootporni lepak, 15 metara letvica dimenzija 20x20 milimetara i bezbojni mat lak za čamce.

Na stovarištu gde kupujete OSB ploče izrezaće vam ih na odgovarajuće dimenzije da biste od njih napravili "zidove", pod i krov. Za kućicu dužine metar i širine 60 santimetara potrebne su vam po dve ploče sledećih dimenzija (u santimetrima): 100x60, 80x60, 56,2x60, 100x140 (ove dve ploče moraćete kod kuće da presečete po dijagonali, to su bočne strane dužine 100 sa visinama od 60 i 80) i još krovna ploča dimenzija 123,5x70.

Kad ste sve to izrezali, ostaće delovi ploče površine 1,3 kvadratna metra od kojih ćete napraviti dupli plafon.

"Zidovi" se prave na sledeći način: na ploču se prvo zalepi ram od letvica, pa se u njega ugradi stirodur, koji se lako seče skalpelom; zatim se letvice ponovo namažu vodootpornim lepkom za drvo i preko njih se postavi druga ploča odgovarajućih dimenzija i stegne stegama. Čim ste to uradili povežite te dve ploče kraćim šrafovima i dobro ih stegnite. Zatim vrhove šrafova, ako ste koristili one crne koje smo vam preporučili, pošto su duži, odsecite i izravnajte sa pločom.

Da biste napravili lučni ulaz u kućicu iskrojte luk od punog drveta debljine 20 milimetara (vidi sliku); sve se isto sklapa kao bilo koja stranica.

Kad ste dužim šrafovima spojili stranice kućice za pod i međusobno ih povezali ostaje vam da na krovnoj ploči po istom sistemu izrade napravite dupli plafon. Krovnu ploču postavite na zidove i olovkom sa unutrašnje strane obeležite položaj plafona. Vodite računa da bude nekoliko milimetara manjih dimenzija od krovnog otvora da biste lako mogli da ga skidate i nameštate prilikom čišćenja unutrašnjosti kućice.

Za nožice (kućica mora da bude odignuta od tla), koje ćete pričvrstiti za pod, iskoristite parčiće nekog tvrđeg drveta.

Iako proizvođač OSB ploča tvrdi da su vodootporne savetujemo vam da ih prelakirate – ne košta mnogo a produžava im vek trajanja.

Z. Plavšić

[objavljeno: 12.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.