Topličin venac se pretvara u pešačku zonu, ali bez dozvole

Izvor: N1 televizija, 26.Sep.2018, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Topličin venac se pretvara u pešačku zonu, ali bez dozvole

Topličin venac, u centru Beograda, pretvara se u pešačku zonu, ali po svemu sudeći, bez građevinske dozvole. Radovi na rekonstrukciji počeli su pre pet dana, umesto da pribavi dozvolu, gradski sekretarijat za saobraćaj koji je investitor, danas tokom dana iznenada je odustao od zahteva da mu se odobri izvođenje građevinskih radova.

Izvor: N1

Kako i zašto - nije jasno, naročito pošto je zamenik gradonačelnika Goran Vesić za N1 potvrdio da dozvola postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i da ćemo je uskoro videti.

Burni dani na Topličinom vencu. Sjatiše se tamo sva komunalna preduzeća: jedni da potkrešu stabla, drugi da poprave kvar na cevima, treći da zamene poklopac na šahtu. Zelenilo za Vodovod, Vodovod za Toplane - zatvoriše ulicu.

"Ja sam sišla da pitam šta rade? Oni su rekli "počinjemo radove danas", tražila sam im papir, rekli su mi nemamo, onda su došle mašine i počele da rade", kaže stanarka Topličinog venca Tanja Milovanović.

Bilo je to 21. septembra kada je, kako piše i na građevinskoj tabli, počela rekonstrukcija Topličinog venca i njegovo pretvaranje u pešačku zonu. Po kom planskom dokumentu? Oni pod čijim se prozorom radi, nisu obavešteni. Uzalud je sagovornica N1, po struci arhitektica, pokušavala da ih pronađe. Zamenik gradonačelnika odgovara "trebalo je da ih traži u Urbanističkom zavodu Beograda."

"Niko juče nije nacrtao te planove, neko pametan je u ovom Beogradu osamdesetih godina rekao sad ćemo centar grada pretvoriti u pešačku zonu i napravio planove", navodi zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

"Pozivanje na plan koji je star 30-40 godina je isto kao da se premijerka Brnabić poziva na ekonomski plan Ante Markovića iz 1989. Da li je vama to logično?", dodaje Tanja Milovanović.

No, priča je tek onda skrenula potpuno nelogično u onu o džipu, kafiću i jednom narodnom poslaniku.

"Meni je žao, mi smo isto imali problem s ljudima koji nisu imali gde da parkiraju svoje džipove, ali ja ne želim džipove u centru grada, meni ne treba džip Balše Božovića ispred njegovog kafića", kaže Vesić.

"Kada uhvatite Vesića da troši novac, nenamenski, onda on pomeri temu na optužbe koje su lažne. Nemam kafić, nemam džip, ja sam narodni poslanik, pa je sve to i proverljivo", odgovara poslanik DS Balša Božović.

Ali kao neko ko je odrastao u tom kraju, na poziv prijatelja, branio je, kaže Božović, da se drveće ne poseče. I tu se drugi čin drame u Topličinom vencu završava. Treći i najvažniji počinje kad se ispostavi da investitor - Gradski sekretarijat za saobraćaj, nema građevinsku dozvolu koju je drugi, Sekretarijat za urbanizam odbio da im izda dan uoči početka radova, jer su uočili čak 19 nedostataka - od planova kojima fali potpis projektanta, do toga da fasade objekta ne mogu biti predmet rekonstrukcije saobraćajnica.

No, uprkos dokumentaciji, zamenik gradonačelnika tvrdi suprotno.

N1: Dakle, građevinska dozvola postoji? Sigurno?

Vesić: Postoji, videćete.

N1: Hoće li se ona pojaviti na građevinskoj tabli?

Vesić: Kada budu počeli da rade radove po toj dozvoli, videćete, pojaviće se broj i onda kao što je po zakonu, pošto se sve građevinske dozvole izdaju u elektronskoj formi, svako može da uđe i da je vidi.

I tek sada ništa nije jasno, jer samo dva sata nakon ove Vesićeve izjave, stiglo je novo saopštenje Sekretarijata za urbanizam da Sekretarijat za saobraćaj kao investitor odustaje od zahteva da na Topličinom vencu izvodi radove na rekonstrukciji.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radnici "okupirali" Topličin venac

Izvor: N1 televizija, 26.Sep.2018

Topličin venac, u centru Beograda, pretvara se u pešačku zonu, ali po svemu sudeći, bez građevinske dozvole. Radovi na rekonstrukciji počeli su pre pet dana, umesto da pribavi dozvolu, gradski sekretarijat za saobraćaj koji je investitor, danas tokom dana iznenada je odustao od zahteva da mu se...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.