Topli obrok i prevoz za sudije i tužioce

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Jan.2015, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Topli obrok i prevoz za sudije i tužioce

SARAJEVO - Predstavnički dom parlamenta BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

Izmjene zakona, kojima se provodi odluka Ustavnog suda BiH i uvode naknade za ishranu tokom rada, prevoz s posla, troškove smještaja i odvojenog života, predložilo je Vijeće ministara BiH.

Predloženim zakonom, koji treba da potvrdi i Dom naroda, definisano je i da sudije i tužioci >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << imaju pravo na neto naknadu za godišnji odmor u iznosu 50 odsto od osnovne mjesečne plate. Poslanici su danas usvojili i zaključak poslanika SDP-a Saše Magazinovića povodom rasprave o rezoluciji o Sutorini, čiji je predlagač Denis Bećirović, poslanik SDP-a.

"Polazeći od principa da tuđe nećemo, a svoje ne damo, u skladu s Ustavom BiH i međunarodnim pravom, imajući za primarni cilj očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i cjelovitosti naše zemlje, Predstavnički dom konstatira da je izvještaj Badinterove komisije neupitan dio međunarodnog prava sa snagom međunarodne presude, te kao jedan od temelja Dejtonskog sporazuma ima pravo prvenstva nad drugim aktima te vrste. Time se garantira neupitnost teritorijalnog integriteta i cjelovitosti BiH u njenim međunarodno priznatim granicama", stoji u zaključku.

Vijeće ministara je zaduženo da sa Komisijom za granice napravi tri pravne, ekspertne analize, s posljedicama po interese BiH, sa stanovišta očuvanja njenih međunarodno priznatih granica s Crnom Gorom, Srbijom i Hrvatskom.

Sjednicu su i danas napustili poslanici SNSD-a, nezadovoljni odlukom većine zastupnika da u dnevni red ne bude uvršten njihov zahtjev za smjenu Šefika Džaferovića (SDA) sa funkcije predsjedavajućeg Doma.

SNSD traži Džaferovićevu smjenu zbog tvrdnji potredsjednika FBiH Mirsada Kebe da on nije prijavio ratni zločin počinjen nad Srbima ili da je učestvovao u njihovom prikrivanju. Isti zahtjev su imali i na prethodnoj sjednici 15. januara, koju su takođe naputili jer je većina u Domu odlučila da prijedlog SNSD-a ne bude razmatran.

"Postoje ozbiljni dokazi o političkoj odgovornosti Džaferovića i o tome se parlament treba izjasniti bez ulaženja u utvrđivanje njegove krivične odgovornosti. Time treba da se bave druge institucije", obrazložio je Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.