
Izvor: N1 televizija, 17.Nov.2018, 19:00 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Topli kolač sa šljivama i đumbirom
Recept za pravi jesenji kolač.
Sastojci:
- 700g šljiva
- 30g svežeg đumbira
- 50g suve brusnice
- 150g pomorandže
- 50g prah šećera
- cimet po želji
Sastojci za krembl:
- 175g putera
- 175g žutog šećera
- 150g bademovog brašna
- 150g sirovih badema
Priprema:
Šljive očistiti od koštica >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i staviti u šerpu, dodati brusnicu, rendanu koru i sok pomorandže, šećer u prahu, cimet po ukusu i rendani sveži đumbir. Sve lepo promešati i staviti na tihu vatru da se greje. Kada šljive prokuvaju, kuvati ih još 10 minuta i procediti, a sok što je ostao od ceđenja vratiti na vatru još 5 minuta.
Krembl se priprema tako što se puter iseče na kockice, pa se pomeša sa bademovim brašnom i žutim šećerom. Mešati ručno da se dobije mrvičasta masa.
U posudice sipati po malo šljiva, a preostali sok podeliti u činije preko šljiva, a zatim preko toga sipati i krembl. Sirov badem iseckati i posuti preko krembla u svim činijicama. Šljive peći 10 minuta u već zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Treba da dobiju lepu rumenu boju. Poslužiti topao kolač sa kuglom sladoleda ili vanila kremom, savetuje Praktična žena.