Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2011, 03:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tople probe od danas, ako zahladni

NOVI SAD -

U Srbiji će od danas početi tople probe ukoliko se obistine prognoze meteorologa o naglom zahlađenju, a toplane najavljuju da su tehnički spremne za početak grejanja, iako i ove godine imaju velikih problema sa dugovanjima potrošača, ali i sa sopstvenim dugovima prema snabdevačima.

Očekujem da od subote krenu tople probe, pošto je najavljeno da će se narednih dana temperature kretati između tri i 11 stepeni, izjavio je juče Tanjugu pomoćnik ministra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << energetike Miloš Banjac.

Toplane, naravno, neće početi da rade, ako vremenski uslovi to ne budu zahtevali, ali ako je verovati vremenskoj prognozi već od subote ćemo u Srbiji imati grejanje, dodao je Banjac, koji je šef Radne grupe za sigurno snabdevanje energentima.

Predsednik Udruženja toplana Srbije Milovan Lečić takođe je izjavio Tanjugu da će toplane početi tople probe, ako temperature budu niske, ali i naglasio da te probe ne podrazumevaju da toplane moraju da zagrevaju stanove temperaturom od 20 stepeni, kao i da svi stanovi ne moraju biti zagrejavani.

On je podsetio da zvanično grejna sezona počinje od 15. oktobra i da traje do 15. aprila, ali da grejanje može da počne i ranije ako su temperature tri dana uzastopno niže od 12 stepeni.

Lečić je naveo da gradske toplane duguju "Srbijagasu" 100 miliona evra, a nešto manje, oko 80 miliona evra, su potraživanja toplana prema građanima i značajan dug privrede.

Novosadska toplana spremno dočekuje grejnu sezonu, pošto su na vreme remontovani vrelovodi i kotlarnice, a ima i dovoljno energenata u skladištu, kao i toplana u Zrenjaninu, koja je najavila da će tokom naredne sedmice biti obavljene tople probe u tom gradu.

Daljinsko grejanje u Kragujevcu biće skuplje za 10 odsto, počev od 16. oktobra, zato što su prošle godine poskupeli energenti koje koristi preduzeće "Energetika", najavio je član gradskog veća za komunalnu delatnost Zoran Jovanović.

"Energetika" je pre nekoliko meseci tražila od gradskih vlasti odobrenje da poveća cene daljinskog grejanja za 25 odsto, ali su saglasnost dobili za 10 odsto, počev od 16. oktobra.

U Loznici će daljinsko grejanje iz lokalnih kotlarnica moći da počne 15. oktobra, a Gradsko veće će uskoro da se izjasni o ceni grejanja za predstojeću sezonu firme "Dekotra", koja je većinu korisnika do sada snabdevala toplotnom energijom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.