Toplane traže poskupljenje grejanja

Izvor: RTS, 11.Jan.2013, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toplane traže poskupljenje grejanja

Zbog poskupljenja gasa, toplane će tražiti poskupljenje grejanja. Predsednik Upravnog odbora Udruženja @Toplane Srbije" Dejan Stojanović kaže da su toplane najranjiviji deo sistema i da su pogođene cenama gasa i mehaniznom tarifa u Srbiji.

Toplane u Srbiji će tražiti poskupljenje grejanja zbog toga što će cena gasa 15. januara biti povećana za 10 odsto, izjavio je predsednik Upravnog odbora Udruženja Toplane Srbije Dejan Stojanović.

U izjavi agenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Beta, on nije mogao da precizira koliko poskupljenje grejanja će tražiti toplane, pošto ima onih koje nisu povećavale cene i po nekoliko godina i nemaju ekonomske cene.  Prema rečima Stojanovića, gas u osnovnim troškovima grejanja učestvuje između 65 i 70 odsto.

"Ako toplana ima ekonomsku cenu, grejanje bi zbog povećanja cene gasa trebalo da poskupi najamanje oko sedam odsto", rekao je predsednik Upravnog odbora Udruženja Toplane Srbije.

Stojanović je podsetio da zbog otvaranje tržišta, koje je počelo 1. januara, deo toplana priključenih na prenosnu gasovodnu mrežu mora da nabavlja gas na tržištu, po neregulisanim cenama.  U ovom trenutnku, dodao je, to su toplana u Subotici, deo novosadskih i deo "Beogradskih elektrana".

Stojanović je rekao i da su toplane najranjiviji deo sistema i da su  pogođene cenama gasa i mehaniznom tarifa u Srbiji.

"Očekujem da ćemo ovu grejnu sezonu završiti bez prekida u snabdevanju, ali je pitanje šta će biti u budućnosti", istakao je predsednik Upravnog odbora Udruženja Toplane Srbije.

Stojanović je ocenio da do rešenja problema toplana ne može da dođe bez smanjenja troškova i prelaska na naplatu grejanja po utrošku.

Prema uredbi o minimalnim i maksimalnim cenam grejanja u tekućoj grejnoj sezoni, donetoj u oktobru, toplane koje koriste gas mogu da naplaćuju grejanje između 61,07 i 91,07 dinara po kvadratnom metru.

Poslovno udruženje Toplane Srbije okuplja 58 toplana.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.