Topi li se led u odnosima Beograda i Zagreba

Izvor: Politika, 23.Avg.2012, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Topi li se led u odnosima Beograda i Zagreba

Ukoliko se sretnu ministri spoljnih poslova Vesna Pusić i Ivan Mrkić biće to prvi sastanak na tako visokom nivou između funkcionera dve države otkako je došlo do promene vlasti u Srbiji posle majskih izbora

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić najavila je juče mogućnost sastanka s novim ministrom spoljnih poslova Srbije Ivanom Mrkićem. Ona je, kako prenosi Beta, rekla da je regionalna saradnja za Hrvatsku veoma važna, te da je u njenom interesu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da se čitav region stabilizuje i da zemlje regiona što pre krenu evropskim putem. Pored mogućnosti susreta s Mrkićem, Pusićeva je najavila i posete Makedoniji i Albaniji.

Ukoliko do ovog susreta dođe biće to prvi sastanak na tako visokom nivou između funkcionera dve države otkako je došlo do promene vlasti u Srbiji posle majskih izbora. Od izbora Tomislava Nikolića za predsednika Srbije hrvatski predsednik Ivo Josipović odbija razgovor sa njim sve dok „ne pokaže da je promenio stavove”.

Hrvatski predsednik je juče izjavio da će doći vreme za susret sa njegovim kolegom iz Srbije ali i ponovio „tek kada Nikolić bude pokazao da je drugačiji političar od onog kakav je bio devedesetih godina prošlog veka”.  

„Više puta sam isticao da su neke njegove izjave bile neprimerene, posebno oko Vukovara i Srebrenice, ali verujem da će tu doći do promena”, izjavio je Josipović novinarima u Zagrebu, prenosi Beta.

On je istakao da bez rešavanja problema vezanih uz Nikolićeve izjave njihov sastanak ne bi imao puno smisla, jer bi malo ko verovao u takav susret.

Podsetimo, Josipović zbog Nikolićevih izjava za list „Frankfurter algemajne cajtung” u kojoj je navodno rekao da je Vukovar srpski grad i da Hrvati nemaju šta da se vraćaju u njega odustao da dođe inauguraciju novoizabranom predsedniku Srbije. Za takvu svoju odluku rekao je da je „u skladu s hrvatskom politikom saradnje i prijateljstva”, ali da „treba imati partnera”. Dolazak na Nikolićevu inauguraciju, nakon takvih izjava, kako je istakao, bila bi pogrešna poruka, kako hrvatskoj javnosti tako i javnosti u susednim zemljama.

U skladu sa ovim stavom bila je i odluka Hrvatske da na samit šefova država i vlada jugoistočne Evrope, koji je u junu održan u Beogradu, pošalje pomoćnika ministra spoljnih poslova, a ne nekog višeg državnog funkcionera.Ovakav potez predsednik Nikolićje propratio rečima daočekuje da će „posle prolaznog nesnalaženja u nekim državama regiona otpočeti naša potpuna saradnja”.

Uprkos ovakom zatezanju iz Zagreba Tomislav Nikolić je u nekim medijima najavio da bi „uskoro” trebalo da ima „zvaničan sastanak” sa predsednikom Hrvatske. „Čim i gde god da pozove, ja ću doći”, rekao je Nikolić.

Bivši diplomata i član Foruma za međunarodne odnose Jovan Ilić veruje da je zastoj u odnosima dve države štetan, ali se nada i da je trenutan.

„Za to nema ozbiljnog razloga. Odnosi, dugoročno, treba da budu dobri, prijateljski, dobrosusedski, a saradnja što tešnja uz pretpostavku da otvorena pitanja, kojih nema mnogo i koja nisu tako teška, budu rešena. Među tim pitanjima sada je aktuelizovano pitanje Srba u Hrvatskoj koje do sada nije bilo u prvom planu ni našim ni hrvatskim političarima”, ocenjuje Ilić.

On podseća da su bivši predsednik Srbije Boris Tadić i Josipović uspostavili neku vrstu ličnih odnosa. Bilo je, kako kaže, neke hemije. Prema njegovim rečima, ti lični kontakti su izuzetno važni, nasuprot tvrdnjama nekih članova nove vlade, jer na njih ne može da utiče birokratija. „A onda se lakše razgovara o problemima i možda doprinese i njihovom rešavanju”, dodao je Ilić.

On ima zamerke i na Josipovićevo i na Nikolićevo ponašanje. „Možda bi bilo bolje da je Josipović, na neki način uobičajen u tim relacijama, stavio na znanje predsedniku Nikoliću svoj stav, a ne preko novina. Jer, onda bi mogli i da se objasne u direktnom komuniciranju”, kaže Ilić.

On smatra i da se naš novoizabrani predsednik morao uzdržati od ishitrenih i ponekad iznuđenih ili isprovociranih izjava koje ne koriste ni njemu kao predsedniku, a ni državi Srbiji. Ilić naglašava da je svestrana saradnja sa Hrvatskom izuzetno važna te da dobri odnosi dva predsednika mogu doprineti boljem razumevanju i saradnji svih zemalja koje su na ovom našem prostoru.

J. Cerovina

objavljeno: 24.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.