Top 10 supeheroja velikog filmskog platna: Brži od metka, jači od lokomotive (FOTO)

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Dec.2015, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Top 10 supeheroja velikog filmskog platna: Brži od metka, jači od lokomotive (FOTO)

Superjunaci su fiktivni likovi nevjerovatnih fizičkih i mentalnih sposobnosti, predani očuvanju mira i borbi za slobodu običnog čovjeka.

Otkad se davne 1938. prvi od njih pojavio u stripu, superjunaci su postali sastavni i nezamjenjivi dio urbane kulture.

Pojednostavljeno, superjunaci su kul, a svako od nas je bar jednom u životu poželio posuditi neku od njihovih supermoći. U posljednje vrijeme smo svjedoci sve češćeg prebjega superjunaka s obojenih stranica >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << stripa na filmsko platno. U narednim redovima donosimo vam 10 najpopularnijih.

1. Supermen

"Brži od metka, jači od lokomotive", na planeti postoji vrlo mali procenat ljudi koji ne prepoznaju superjunaka obučenog u zategnuto plavo-crveno odijelo s velikim slovom S kao zaštitnim znakom na grudima. Naravno, riječ je o najpoznatijem superjunaku u istoriji filma - Supermenu.

Za mnoge obožavaoce Kristofer Riv je jedini pravi Supermen. Nakon poznate trilogije iz osamdesetih godina, nastaje još nekoliko nastavaka koji nisu prošli tako dobro kod gledalaca. Mnogi su se složili da filmska industrija još nije našla zamjenu za Riva, koji je ostao paralizovan poslije pada s konja. Za mnoge je i sam Supermen preminuo te 2004.

Supermen je, inače, rođen na planeti Kripton kao Kal-El i kao bebu ga raketom šalje na Zemlju njegov otac, nekoliko minuta prije uništenja planete. Da bi sakrio identitet, Supermen se krije iza lika šeprtlje Klarka Kenta, novinara lista "Dejli star". O veličini  Supermena govori i činjenica da je uticajni pisac Umberto Eko raspravljao o značaju lika. Supermenov arsenal moći uključuje letenje, supersnagu i brzinu, rendgenski vid, superdah, koji mu omogućava smrzavanje objekata i duvanje snažnih vjetrova.

2. Betmen

Svi koji prate avanture superheroja bez obzira na ukus dijele se na pristalice Supermena i Betmena. Na našoj listi maskirani osvetnik se nalazi na drugom mjestu uprkos tome što je u posljednje dvije decenije definitivno najpopularniji. Ipak zakasnio je nekoliko godina da bi nosio epitet začetnika kulta superheroja i našao se na vhu liste. Betman je zapravo alter ego Brusa Vejna, američkog milijardera, industrijalca i filantropa. Vejn se, posvjedočivši ubistvu roditelja u djetinjstvu, zakleo kako će se osvetiti svim kriminalcima, a to je misija koja je za njega protkana visokim idealom pravde. Svu sumnju sa sebe, Vejn otklanja vješto glumeći poglupog plejboja koji uživa plodove naslijeđenog bogatstva. Njegovo djelovanje vidljivo je u fiktivnom Gotam Sitiju. Heroji ne bi ni postojali bez negativaca, a Betmenovi zakleti neprijatelji bi se bez problema našli na listi deset najpopularnijih. Tu, prije svega, ističemo Džokera, kojeg je u prvom dijelu filma maestralnom izvedbom proslavio Džek Nikolson, a na velika vrata kasnije vratio Hit Ledžer.

3. Spajdermen

Obučen u crveno-plavo odijelce, on se golim rukama penje uz visoke nebodere i protivnike gađa mrežom. U stvarnom životu on je tek obični mladić zbunjen iznenadnim supermoćima, koje je dobio nesrećnim slučajem poslije ugriza radioaktivnog pauka. Spajdermen je u stvari Piter Parker, srednjoškolac s čijim bi se strahovima od odbacivanja, neprilagođenošću i usamljenošću neki mlađi gledaoci mogli identifikovati. On nije imao mentore koji bi ga naučili kako da se nosi sa sposobnostima, već je sam morao da nauči da uz veliku moć ide i velika odgovornost. Kritičari su bili sumnjičavi kada je najavljeno snimanje avantura Čovjeka Pauka, ali film je oborio rekorde, zaradio milione te od Tobija Mekgvajera napravio superzvijezdu.

4. Ajron Men

Na red je došao još jedan junak koji je nastao šezdesetih godina, a riječ je o Toniju Starku, vlasniku milijarderske korporacije, koji dane i noći provodi u radionici kako bi sačinio savršen oklop u kojem bi spasavao ovaj svijet. Lik superjunaka izlazi iz radionice poznate stripovske kompanije "Marvel", koji se nakon skoro dvije decenije borbe oko prava na ekranizaciju odlučio na prvi samostalni projekt u svijetu filma. Posebno je privlačan jer nije tipični superjunak s moćima, nego je običan čovjek koji je iskoristio svoj um kako bi postao nadčovjek. Takođe treba napomenuti da ga je od toga da bude prosječan film i samo još jedan u nizu superjunaka izbavila harizma i gluma Roberta Daunija Džuniora, koji lik Ajron Mena podigao na visok nivo.

5. Fleš Gordon

Prvi junak koji je dobio svoju ekranizaciju nacrtan je 1930. godine, a na velikom ekranu već se pojavio 1936. Druga verzija filma stvorena je osamdesetih godina i najviše je zaslužna za kultni status koji Fleš Gordon uživa. Interesantno je to da se kritičari i publika slažu u tome da je film u stvari toliko loš da mu je zapravo samo ostalo da postane kultni. Radnja prati igrača američkog fudbala koji poslije buđenja iz kome i saznanja da posjeduje moć superbrzine odlučuje da je iskoristi za spas planete od zlog imperatora Minga. Njegov mačo imidž nezaobilazna je svakodnevica. Kultnom statusu uveliko je doprinijela i muzika koju je za film radila grupa "Queen".

6. Konan Varvarin

Jedne zime u bronzanom dobu dječak Konan je svjedok ubistva roditelja. Počinilac je tajanstveni Tulsa Dum, koji je sa svojom vojskom napao njegovo selo. Konana prodaju u roblje. Godine prolaze i, nakon što su svi ostali robovi umrli, Konan preživljava i raste u snažnog čovjeka. Popularnost uživa prije svega kod malo starije populacije, a cijene ga zbog političke nekorektnosti. Konan ne razmišlja, on djeluje.

Njegovoj popularnosti sigurno je doprinijela nadljudska snaga i izvajano tijelo jedanaestostrukog mistera Olimpije Arnolda Švarcenegera.

7. Hulk

Dobri, stari Hulk stekao je zavidan status jednog od najpopularnijih superheroja u prošlom vijeku. Stvorio ga je legendarni Sten Li davne 1962. Prvobitno je imao namjeru kreirati lik koji je u suštini dobričina, ali ga, kako to Li slikovito kaže: "Idioti s bakljama i vilama natjeraju ga na to da gubi kontrolu." I tako je nastao doktor Brus Baner, nuklearni fizičar, koji se zauvijek promijeni nakon nesreće koja se dogodi tokom testiranja bombe, pri čemu je ozračen gama zrakama. Kad god se razbjesni, adrenalin prostruji njegovim tijelom i pretvori ga u Hulka, biće bezgranične snage i agresije. Za njegovo stvaranje Sten Li je imao inspiraciju u zloglasnim likovima Frankeštajnu i dr Džekilu i gospodinu Hajdu.

8. Tor

Tor je nordijski bog, sin boga Odina, visok dva metra i težak 290 kilograma, duge plave kose s crvenim plaštom i srebrnim šljemom s krilima. Sa sobom uvijek nosi čarobni čekić Mjolnir. Nakon što naljuti oca ovaj ga šalje na Zemlju da nauči živjeti kao običan smrtnik. Decenijama poslije, Tora je kao zemaljskog doktora Donalda Blejka privukla Norveška. U jednoj pećini je primijetio misteriozni štap, za koji se ispostavilo da je začarani čekić Mjolnir, koji ga vraća u stanje moćnog Tora. Godine 2011. snimljen je prvi film s velikim uspjehom, nakon čega postaje standardni član i u "Osvetnicima".

9. Žena mačka (CATWOMAN)

Kada pomislite na Ženu Mačku, kožni kostim, duge crvene nokte i crveni karmin, kako da je ne uvrstite u sam vrh omiljenih junakinja? Njeno prvo pojavljivanje bilo je još u prvoj Betmenovoj avanturi, a kasnije je dobila i svoj film. Ženu Mačku glumile su neke od najljepših glumica - Mišel Fafjer, Hali Beri i En Hatvej. Podjednaku popularnost je stekla i kod ljepšeg pola, pa tako onda i ne čudi da je njen kostim najprodavaniji. Omiljeno oružje joj je bič, a njen alter ego je Selena Kajl. Kostim Žene Mačke je prepoznatljiv, uski kombinezon, najčešće crn, ali uvijek obavezno izazovan i seksi.

10. Blejd

Fantastična filmska adaptacija "Marvelovog" stripa iz 1998. o Blejdu, lovcu na vampire, pola čovjeku pola vampiru, nadljudskih sposobnosti, i te kako se urezala u pamćenje svim fanovima filmova o superjunacima. Za veliki uspjeh filma zaslužan je Vesli Snajps, koji je s lakoćom i velikim šarmom odradio ulogu Dnevnog Šetača. Zanimljiva stvar je da je LL Cool J bio prvi izbor za Blejda, a Snajps tek peti. Popularnosti su definitivno doprinijele i zanimljive dosjetke koje Blejd izgovara, inovativna oružja i plejada likova koja se izmijenjala kroz filmove.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.