Tomas Edison − prvoklasni pronalazač

Izvor: Studnel.com, 18.Okt.2015, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tomas Edison − prvoklasni pronalazač

Rođen je 11. februara 1847. godine u Milanu, u saveznoj državi Ohajo, kao poslednje dete u porodici. Odmalena je imao problema sa oštećenim sluhom, što je dovelo do toga da je Tomas u dvanaestoj godini napustio školu. Tomasova najveća podrška u životu bila je njegova majka Nensi, koja je uložila sve svoje napore kako bi podučila svog sina i proširila njegovo znanje. Kada se Tomas preselio u Port Huron sa svojim roditeljima, morao je da se bori za parče hleba usled finansijske >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << krize. Njegov prvi poslovni poduhvat bio je da se ostvari kao mladi preduzimač. Radio je kao raznosač novina od svoje 14. godine i kao prodavac hrane na železnici.
San da se bavi pronalascima ostvario je kada je otvorio laboratoriju, a zatim i štampariju kao glavni urednik svojih novina Grand Trunk Herald. Edison je narednih pet godina putovao kao telegrafista. Radio je za Associated Press, Western Union, ali nikada nije zapostavio svoj rad na pronalascima. Patentirao je električni aparat za beleženje glasova na izborima. Ubrzo je izumeo tiker, uređaj koji je koristio za slanje cena s berze širom sveta.

Foto: www.planetmotivation.com
Za ove uspehe sebe je nagradio novom istraživačkom laboratorijom u kojoj je u narednim godinama patentirao još 1069 pronalazaka. Od 1878. do 1886. godine razvio je metod za snimanje zvuka, patentirao sijalice koje su služile za osvetljavanje velikih gradova širom sveta, suprotstavio se svom rivalu Nikoli Tesli i zagovarao jednosmernu struju, za razliku od Tesline naizmenične. Edison je između ostalog zaslužan i za pronalazak pokretne slike i igranog filma, što mu je donelo svetsku slavu.
Posle 1920. godine Tomas se polako povlači iz poslovnog života i u potpunosti se prepušta zajedničkom životu sa svojom suprugom Minom. Umro je od dijabetesa u svom domu u Nju Džerziju. Danas je jedan od najpoštovanijih i najznačajnijih ljudi u Americi, pa svake godine mnoge korporacije i zajednice gase električnu energiju na par minuta kako bi odale poštovanje ovom intelektualcu.
Izvori: biography.com, arhiva.unilib.rs, citiram.net.

na danasnji dantomas edisonpronalazactelegrafistabiografija

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.