Izvor: B92, 02.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tolimir se protivi objedinjavanju

Hag -- Zdravko Tolimir se izjasnio protiv objedinjavanja optužnice za masakr u Srebrenici.

Penzionisani general Vojske Republike Srpske, optužen za genocid u Srebrenici 1995, usprotivio se predlogu Tužilaštva Haškog tribunala da postupak protiv njega bude objedinjen sa suđenjem sedmorici oficira VRS okrivljenim za genocid i ratne zločine u Srebrenici i Žepi.

"Predlažem da pretresno veće odbije podnesak tužioca o spajanju predmeta zato što bi to znatno produžilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proces, učinilo ga neizvesnim i složenim zbog činjenice da bi odbrane svih optuženih imale pravo na novo saslušanje svih svedoka", napisao je Tolimir u podnesku sudijama.

On je naznačio i da bi njegovo "zdravstveno stanje moglo nepovoljno uticati na mogućnost adekvatne pripreme u kratkom roku i dinamiku procesa u dužem periodu". Prema Tolimiru, pripreme za odvojeno suđenje bile bi kraće nego za objedinjeno.

Haško tužilaštvo tražilo je da postupak protiv Tolimira bude objedinjen sa suđenjem Vujadinu Popoviću, Ljubiši Beari, Vinku Pandureviću, Dragi Nikoliću, Ljubomiru Borovčaninu, Milanu Gveru i Radivoju Miletiću.

To suđenje počelo je pred Haškim tribunalom u avgustu prošle godine, a tužioci još izvode dokaze protiv optuženih. Postupak protiv Tolimira bio je izdvojen zato što u vreme početka suđenja nije bio dostupan Haškom tribunalu.

Pošto je uhapšen početkom juna, tužioci su tražili da suđenje bude ponovo objedinjeno.

Tolimir će sutra po drugi put biti izveden pred sudiju da bi izjavio da li se oseća krivim po tačkama optužnice koja ga tereti za genocid i druge zločine nad muslimanskim muškarcima iz Srebrenice u julu 1995. Tolimir je u to vreme bio pomoćnik komandanta VRS Ratka Mladića za obaveštajno-bezbednosne poslove.

U prvom pojavljivanju pred tribunalom, 4. juna, Tolimir nije želeo da se izjasni o krivici, niti da potvrdi identitet, tvrdeći da je

uhapšen u Srbiji, čiji je državljanin, a zatim nezakonito prebačen u RS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.