Tolimir: Zdrav sam

Izvor: B92, 10.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tolimir: Zdrav sam

Tolimir u haškoj sudnici (Beta)

Hag -- Zdravko Tolimir negirao je da mu je zdravlje ozbiljno narušeno i optužio Sekretarijat Haškog tribunala da je obmanuo javnost.

"Ja sam odličnog zdravstvenog stanja, što mogu potvrditi i svi pritvorenici, i nemam nikakvih zdravstvenih problema", tvrdi penzionisani general Vojske Republike Srpske, optužen za genocid u Srebrenici, u podnesku sudskom veću.

Prošlog petka, sekretar Tribunala Hans Holthaus, u čijoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je nadležnosti dobrobit optuženih u pritvoru u Sheveningenu, obavestio je sudije da je Tolimirovo zdravstveno stanje "ozbiljno, krhko i veoma uznemiravajuće", zbog toga što, otkako je prebačen u Hag 1. juna, odbija da sarađuje sa lekarima i prihvati prepisanu terapiju.

Tolimir u svom podnesku ocenjuje da je sekretar Tribunala, "plasirajući lažnu vest da meni preti ozbiljna opasnost po život, bez ikakvog povoda obmanuo javnost i uznemirio moju rodbinu".

Tolimir tvrdi i da je cilj tih pritisaka da mu se nametne advokat "koji će prihvatiti nagodbe sa Sekretarijatom i Tužilaštvom u moje ime". Uz to, po njegovoj tvrdnji, namera je i da mu uskrati upotreba srpskog jezika i ćiriličnog pisma u postupku.

Bivši pomoćnik komandanta VRS Ratka Mladića za obaveštajno-bezbednosne poslove, general Tolimir, optužen je za genocid nad srebreničkim Muslimanima u leto 1995.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.