Tokom vikenda Rimski bunar posetilo više od 3.000 ljudi

Izvor: Blic, 10.Mar.2014, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tokom vikenda Rimski bunar posetilo više od 3.000 ljudi

Tokom proteklog vikenda, za samo dva dana, Rimski bunar na Beogradskoj tvrđavi posetilo je više od 3.000 ljudi.

Ovakvo interesovanje posetilaca dokazuje veliku turističku atrakciju Rimskog bunara koji je, nakon sedam godina, ponovo dostupan široj javnosti od 5. marta. U narednom periodu, može se obići potpuno besplatno, svakog dana od 10 do 18 časova - rekao je v.d. direktora Javnog preduzeća „Beogradska tvrđava” Nikola Kovačević.

JP „Beogradska tvrđava” >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obavilo je čitav niz intervencija na sanaciji i obnovi strujnog ormara i elektroinstalacija. Postavljena je nova rasveta, a u drugoj fazi radova urađena je nova ograda iznad okna Bunara, zamenjene su metalne rešetke koje pokrivaju otvor i popravljena vrata na vrhu oba spiralna stepeništa.

Radovi su izvedeni uz saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i stručni nadzor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Rimski bunar izgrađen je u periodu obimne barokne rekonstrukcije Beograda u doba austrijske vlasti od 1717. do 1739. godine. Naziv Rimski bunar, koji je prvi put zabeležen u 19. veku, dobio je na osnovu verovanja da sam bunar potiče iz perioda rimskog Beograda.

Predstavlja delo značajne barokne arhitekture na ovim prostorima i u vreme kada je izgrađen predstavljao je jedno od najboljih ostvarenja vojne arhitekture. Veruje se da je autor projekta Baltazar Nojman, najznačajniji arhitekta razvijenog baroka u Evropi.

Sam bunar predstavlja duplo umanjenu repliku bunara Svetog Patrika iz Orvieta u Italiji. Građevina je do danas sačuvana u svom izvornom obliku.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MONDO TV: Svi bi da vide Rimski bunar!

Izvor: Mondo, 10.Mar.2014

Tokom proteklog vikenda, za samo dva dana, Rimski bunar na Beogradskoj tvrđavi posetilo je više od 3.000 ljudi.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.