Tokom vaskršnjih praznika kapaciteti Zlatibora bili popunjeni 95 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2023, 18:18

Tokom vaskršnjih praznika kapaciteti Zlatibora bili popunjeni 95 odsto

Direktor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović, rekao je danas da je popunjenost hotelskih kapaciteta na ovoj planini tokom vaskršnjih praznika bila 95 odsto, a da je krevete bilo moguće pronaći u privatnom smeštaju.

"Iako nam vremenske prilike nisu išle na ruku, jer je ovde vreme bilo dosta promenjljivo, popunjenost kapaciteta je bila nekih 95 procenata. Mogao je da se pronađe krevet pre svega u privatnom smeštaju, dok su hotelski kapaciteti bili gotovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << popunjeni, što nas zaista raduje", rekao je Živanović za Tanjug.

Što se tiče cena, Živanović kaže da su se minimalno promenile u odnosu na prošlu godinu i cene smeštaja poskupele za oko pet odsto.

"Na Zlatiboru polupansion u hotelima nižih kategorija možete pronaći već od 40 evra po osobi, pa ta cena ide do 100 i više evra u zavisnosti od kategorije hotela. Što se tiče privatnog smeštaja, apartman možete naći već od nekih 25 ili 30 evra", naveo je Živanović.

On je objasnio da su poskupljenja bila neophodna s obzirom na poskupljenje energenata koji, posebno u zimskoj sezoni zbog grejanja značajno utiču na cenu smeštaja.

Komentarišući oporavak ove destinacije od perioda pandemije kovida, Živanović je ocenio da će se ove godine oboriti i rezultati iz godine pre kovida, 2019, ali i to da su i dalje najverniji gosti iz Srbije koji čine 70 odsto turista koji godišnje posete Zlatibor.

"Mi težimo da tu sliku promenimo sa novim infrastrukturnim projektima koje opština Čajetina planira da realizuje, i tako steknemo preduslov da se još bolje i pre svega sadržajnije promovišemo na inostranom turističkom tržištu. Izgradnjom sportskih fudbalskih terena, na primer, kojih će biti preko 25, siguran sam da će Zlatibor da se pozicionira kao lider u sportskom turizmu. Tako imamo mogućnost da privučemo poznate evropske ekipe da ovde odrade svoje pripreme", rekao je Živanović.

On je naglasio da je otvaranje autoputa svakako uticalo i na brži i bezbedniji dolazak turista iz većih gradova u Srbiji kao što su Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac.

Ocenio je i da će stavljanje aerodroma Ponikve u komercijalne svrhe značajno doprineti, pre svega dolasku stranih turista.

Gondolu godišnje koristi 250.000 posetilaca i ona je i dalje najtraženija atrakcija na Zlatiboru, dodaje Živanović, i ističe da destinacija pruža veliki broj sadržaja 365 dana u godini i da nema sezonski karakter.

"Zlatibor je destinacija koju od ostalih razlikuje pre svega bogatstvo sadržaja. Ovde imate konstantno u ponudi 10 jednodnevnih izleta i van opštine Čajetina, odavde možete na Taru, Uvac...", rekao je Živanović.

Veliko je interesovanje i za 1. maj, rekao je on i dodao da očekuje da će tokom ovog praznika Zlatibor posetiti i veći broj turista nego što je to bio slučaj za protekli praznik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.